איטום גגות

מאת: אורי ברקן

אהבתי! הוסף לבחירות שלי
המאמר נמצא ברשימה שלך
איטום גגות

איטום גגות – מושגים
בתחום איטום הגגות קיימים כמה מושגים מרכזיים ולפניכם הסבר קצר על כל אחד:

  • זפת חמה – חומר איטום הדורש חימום לפני השימוש בו. הזפת מגיעה במצב יחסית קשה ולכן על מנת להשתמש בה יש לחמם אותה ולהפכה לנוזלית.
  • זפת קרה – חומר משחתי המשמש כשכבת יסוד לפני זיפות חם או איטום אחר. מרקם החומר הוא נוזלי ודליל יחסית והוא נספג היטב במשטח בטון.
  • יריעות ביטומניות – יריעות המיועדות לאיטום העשויות חומר אורגני תרמופלסטי המזכיר זפת במרקמו והרכבו. היריעות מחוזקות בסיבים שונים ובתוספים אלסטיים הנותנים להן את החוזק והאלסטיות, ואלו מאפשרים שימוש נוח ויעיל.
  • רולקה – חיבור מעוגל הנעשה בין הרצפה לקיר. החיבור נעשה על מנת למנוע הצטברות מים באזור הפינה.
  • כוחלה – תערובת המיועדת לסגירת פוגות בין אבני חיפוי למיניהן. התערובת עשויה ממלט וחול.
  • הרבצה – שכבת טיח ראשונית המיושמת על גבי המשטח המיועד לאיטום. החומר עשוי מלט, חול ודבקים שונים.
  • הלבנה – לאחר שימוש בזפת הכהה, מלבינים את המשטח בעזרת סיד. ההלבנה מונעת את התחממות המשטח.
  • איטום אקרילי או פולימרי – חומר איטום המבוסס על פולימרים אקריליים לרוב בצבע לבן (חוסך את פעולת ההלבנה לאחר האיטום). חומרים אלו מתייבשים מהר באופן יחסי, הם עמידים בפני שינויי טמפרטורה ויש להם יתרון בתחום החומרים הידידותיים לסביבה.
  • בלאק ג'ק אטום לתמיד– חומר איטום סיליקוני בצבע לבן הניתן ליישום על כל סוגי הגגות. ניתן ליישם את החומר על גבי מערכות איטום קודמות. זהו חומר העמיד בפני מים עומדים, אינו מתקלף, נצמד בקלות וגמיש באופן המאפשר לו התאמה גם לתוואי שטח שאינו ישר ופשוט. החומר נחשב לידידותי לסביבה.
  • איטום פוליאוריטני משחתי – חומר חזק מאוד אך פחות גמיש מחומרים אחרים. החומר עמיד בפני שמש חזקה וגם בפני חומרים כימיים שונים. מעבר לאיטום גגות רגיל, ניתן לאטום עם חומרים אלו גם מעל או מתחת לריצוף.
  • איטום ביטומני משחתי – חומרים המיועדים לאיטום חדרים רטובים או משטחים קטנים ולא לגגות חשופים. חומרים אלו אינם עמידים בפני השמש, אך ניתן לבצע איתם תיקונים ביריעות ביטומניות.
  • יריעות PVC, TPO, EPDM – יריעות אלו מיועדות להנחה ללא הצמדה על גבי משטחים אופקיים. היריעות גמישות יחסית ואורך חייהן ארוך ויכול להגיע לעשרות שנים, אך אחיזתם חלשה.

איך אוטמים גג מרוצף
גג מרוצף או מרפסת מרוצפת ניתן לאטום בכמה דרכים, כאשר לכל שיטה יש יתרונות וחסרונות. יש להבדיל גם בין רצפה שכבר קיימת תחתיה רטיבות שיוצרת נזק לבין מצב בו אתם רוצים לחדש את האיטום כאשר אין בעיית רטיבות. להלן פירוט השיטות:

  • איטום בין המרצפות: בשיטה זו, מנקים את האיטום הקיים בין המרצפות וממלאים מחדש את הרווחים שנוצרו עם רובה (אקרילית או אפוקסית). שיטה זו היא אמנם המהירה מבין כולן, אך חסרונה גדול – הרובה לא באמת מגנה מפני חדירת מים וכדי למנוע חדירת מים יש למרוח שכבת איטום נוספת על כל פני המשטח. במקרה של רטיבות הקיימת תחת הריצוף השיטה אינה מומלצת שכן הרובה אוטמת את הרטיבות ואינה מאפשרת לה להתייבש.
  • פירוק המרצפות, איטום וריצוף חדש: בשיטה זו מרימים את כל הריצוף הקיים, כולל המילוי, ואז אוטמים ומרצפים מחדש. צריך לקחת בחשבון שיש כאן עלויות נוספות מעבר לעבודת האיטום עצמה, כגון רכישת אריחים חדשים, פירוק ופינוי הפסולת ועוד. כמו כן עבודה מסוג זה יוצרת יותר לכלוך, רעש והתעסקות. האיטום בשיטה זו יחזיק לשנים רבות קדימה ונחשב ליעיל ביותר, שכן אם קיימת רטיבות מתחת לריצוף, ניתן להגיע אליה, לאפשר לה להתייבש ואז לאטום מחדש.
  • איטום על מרצפות קיימות והוספת שכבת מרצפות נוספת מעל: שיטה זו אמנם תחסוך עלויות בכך שאין צורך בפירוק ופינוי, אך גם כאן כמו השיטה הראשונה שהוצגה מעלה, במידה ויש רטיבות תחת המרצפות, היא תיאטם ותמשיך לגרום נזק.

איך אוטמים גג חשוף
גג בטון חשוף הוא התשתית הטובה ביותר ליצירת מערכת איטום, שכן הבטון הוא חומר שיכול לספוג היטב את חומרי היסוד המקשרים בינו לבין חומר האיטום עצמו, מה שיאריך את חיי האיטום. חומר היסוד הוא הכרחי ברוב שיטות האיטום. להלן פירוט על שיטות האיטום השונות:

  • איטום גגות – זפת: את הזפת ניתן ליישם על גבי גגות בטון חשופים או על גבי גג שנאטם בזפת בעבר. עבודת הזיפות מתבצעת בכמה שלבים: ניקיון יסודי, מריחת שכבת יסוד ביטומנית, תיקון פתחים וסדקים, זיפות הגג על ידי מריחת הזפת (ניתן לבצע בין שכבה אחת לשלוש שכבות), הלבנה עם סיד מעורב עם דבק איכותי.
  • איטום גגות – יריעות ביטומניות: כפי שצוין מעלה, הרכב היריעות וצורתן מאפשר שימוש נוח ויעיל בהן. מומלץ להשתמש בהן על גבי גג בטון חשוף, וניתן להשתמש בהן גם על גבי גג שנאטם בזפת בעבר. תהליך האיטום נעשה באופן הבא: ניקיון יסודי, מריחת שכבת יסוד ביטומנית או זפת (אם כבר קיימת זפת קודמת, יש למרוח שכבה ביטומנית), תיקון פתחים וסדקים, הנחת היריעות באופן שהן חופפות מעט, חימום היריעות והלחמתן עד המסת החלק התחתון והידבקותו למשטח (ניתן לבצע גם שתי שכבות של יריעות במקרים מסוימים), הלבנה עם חומר אקרילי או משהו דומה.
  • איטום גגות סיליקוני–בלאק ג'ק אטום לתמיד: חומר איטום זה מאפשר יישום פשוט על ידי מריחתו. תהליך היישום מתבצע באופן הבא: ניקיון יסודי של המשטח, יישום החומר על גבי המשטח. אין צורך בהלבנה כיוון שהחומר מגיע לבן.

האם אפשר לאטום גג בשיטה אחת אם הוא כבר נאטם בשיטה אחרת?
בעיקרון הדבר אפשרי. מומלץ להשתמש בחומרי איטום מאותה המשפחה (ביטומני \ אקרילי \ פוליאוריטני וכדומה). שימוש בחומרי איטום שלא מאותה המשפחה עלול לגרום לבעיות בעתיד כגון התנתקות חומר האיטום החדש מהישן מה שיכול לגרום לחדירת מים ולקריסת כל מערכת האיטום.

ההמלצה בכל מקרה, היא להסיר את מערכת האיטום הישנה ולהגיע למשטח הבטון המקורי. אופיו של הבטון כחומר סופג, מאפשר לפריימר (חומר היסוד) לחדור אליו ובכל לאפשר לשכבת האיטום שתבוא להיצמד אליו היטב.
ישנם חומרים כגון בלאק ג'ק אטום לתמיד שהם על בסיס סיליקון וניתנים ליישום על פני כל חומר קיים או מערכת איטום קיימת.

איטום גגות מחירים
מחיר איטום גגות מתבסס בראש ובראשונה על השיטה הנבחרת. אחד הדברים החשובים שיש לקחת בחשבון בעניין המחיר הוא התחזוקה לאורך זמן. יכול להיות שמחיר ביצוע העבודה עצמה יהיה מחיר טוב, אך השיטה הנבחרת דורשת תחזוקה שנתית במחיר מסוים, ואת הסכומים הנצברים הללו (לאורך השנים) יש להוסיף למחיר העבודה הבסיסית, כך שיתקבל המחיר המלא.

שיטה

מחיר למ"ר

תזמון החידוש

אחריות

זפת

40 ₪

3-5 שנים + סיוד כל שנה

אין

יריעות ביטומניות

80 ₪

7-10 שנים + הלבנה כל 2-5 שנים

7-10 שנים

בלאק ג'ק אטום לתמיד

130 ₪

30 שנים (ללא צורך בהלבנה)

30 שנים

איטום אקרילי

50 ₪

3-5 שנים

3-5 שנים

איטום פוליאוריטני

60 ₪

5-7 שנים

7 שנים

 

לאורך זמן, ניתן לראות ששיטת בלאק ג'ק אטום לתמיד היא המשתלמת ביותר לצרכן. אם מסתכלים על תקופת זמן של 30 שנים, המחיר של גבלאק ג'ק אטום לתמיד מסתכם בכ-13,000 ₪, וזאת לעומת כ-20,000 ₪ ליריעות ביטומניות ואף כ-25,000 ₪ לזפת! איטום אקרילי או פוליאוריטני עולים אף יותר ויכולים להגיע לסכום של כ-30,000 ₪.

למראית עין ראשונית נראה כי זפת היא הזולה ביותר במחיר למטר, אך התחזוקה השנתית והצורך לבצע את האיטום כל 3-5 שנים, הופכת את המחיר לגבוה הרבה יותר.

איך בוחרים שיטת איטום?
אם הגעתם למסקנה שיש לבצע איטום גג כדאי שתשאלו את עצמכם כמה שאלות לפני שאתם בוחרים את השיטה הנכונה עבורכם ואת איש המקצוע.

  • כל כמה שנים נדרש איטום מחדש?
  • האם יש צורך בהתעסקות עם בעלי מקצוע בכל שנה?
  • האם נדרשת תחזוקה תקופתית?
  • אם נדרשת תחזוקה – מה מחירה?
  • האם נדרשת הלבנה של האיטום, ואם כן כל כמה זמן?
  • האם יש אחריות על האיטום, ואם כן לכמה זמן?
  • האם האיטום עמיד בפני מים עומדים?

מתי מומלץ לבצע איטום גגות?
את איטום הגג מומלץ לבצע בימי האביב או הקיץ (ניתן גם בסתיו) וזאת בכדי שהגג יהיה יבש לגמרי וללא רטיבות או שלוליות מהגשם. כך ניתן לבצע את איטום בשלמותו ללא הפרעות של מזג אוויר גשום.

קבלני איטום
מכיוון שאיטום הגג הוא עניין בעל חשיבות רבה, ואיטום גרוע יכול לגרום לנזקים בלתי הפיכים במבנה, עליכם לשקול היטב את מי תשכרו לעבודת האיטום.

אחד הדברים שיכולים לסייע לכם בבחירה הוא המלצה של אדם אחר עליו אתם סומכים. חשוב שקבלן האיטום יראה את מצב הגג ויוודא שהוא יודע לטפל במצב, במיוחד כאשר קיים כבר איטום קודם (התאמת חומר האיטום, הערכת כמות החומרים וכדומה). אל תסמכו על קבלנים המפזרים הבטחות ללא סוף, או כאלו שיאמרו לכם שהם יכולים להשתמש בחומר קצת שונה כדי לחסוך לכם בעלויות, אבל שהתוצאה תהיה זהה. הבטחות מסוג כזה יכולות לעלות לכם ביוקר אחר כך.

אהבתי! הוסף לבחירות שלי
המאמר נמצא ברשימה שלך

יש לך שאלה?

image descriptionלחץ כאן למציאת חנות קרובה לביתך המוכרת את מוצרינו