חומר איטום לאמבטיה – לבצע לבד או לקרוא לאיש מקצוע?
מאת: אורי ברקן
פעמים רבות אנו נתקלים במקרה בו יש לבצע אטימה באזורים שונים בבית, ועולה השאלה האם אנו יכולים לבצע את הפעולה בעצמנו או שעלינו להשקיע ולהזמין איש מקצוע. התשובה טמונה באופי התיקון ובמצבו.
פעולת האיטום לכשעצמה בהחלט ניתנת לביצוע באופן עצמאי, כאשר מדובר בבעיות קטנות, כגון סדקים או חורים קטנים. אך אם יש חשד לנזילות או סדקים וחורים גדולים יותר, מומלץ לקרוא לבעל מקצוע על מנת לבצע תיקון כולל. במידה ולא מבצעים את התיקון כמו שצריך יכול להיווצר נזק גדול יותר משמעותית בעתיד.
ישנם כמה מקומות בבית הדורשים איטום: חדרי רחצה ושירותים, חלונות, קירות ומרתפים. אלו מקומות בהם יכול להיווצר מגע של קיר עם מים או שישנו פתח דרכו יכולים לחדור מים.
חומר איטום קירות
איטום קירות מתבצע בדרך כלל כאשר עושים שיפוץ כללי או צבע חדש, ומדובר בעיקר על קירות שעלולים לבוא במגע עם מים כמו לדוגמה בחדרי רחצה, קירות חיצוניים בהם קבועים חלונות, אזור המטבח, קירות מרתף וכדומה. חשוב לבצע את האיטום בהתאם להוראות היצרן על מנת שהוא יחזיק לאורך שנים.
איטום הקיר עצמו נעשה באמצעות חומר בצבע לבן דוגמת Drylok Extreme של חברת UGL. חומר זה מבוסס על לטקס המשולב עם מרכיבים קרמיים היוצרים יחד חוזק ויציבות ברמה הגבוהה ביותר, ובנוסף לכך החומר גם דוחה עובש (חשוב מאוד במיוחד בחדרי רחצה ומרתפים).
את החומר יש ליישם לאחר ניקיון יסודי של כל הלכלוך באזור הצביעה על מנת שהאיטום יעבוד בצורה הטובה ביותר. במידה וקיימת נזילה או סדקים, יש לתקן אותם קודם, לפני יישום החומר. את הפירוט המלא של אופן השימוש והכנת השטח, תוכלו לראות בעמוד המוצר.
במידה ורוצים לצבוע בצבע אחר על גבי חומר האיטום, זה ניתן.
חומר איטום לקרמיקה, מקלחון ואמבטיה
תפקיד הקרמיקה הוא לבודד בין הקיר ללחות ורטיבות, ולכן ההדבקה והאטימה מסביב לאריחים וביניהם צריכות להיות איכותיות מאוד. קרמיקה נמצאת בדרך כלל בחדרי רחצה ובמטבחים. הבעיות בדרך כלל מופיעות בחדרי האמבטיה שכן כמויות המים הזורמים בהם גדולות יותר וכך גם האדים והלחות.
בדרך כלל אנו נמצאים במצב נתון בו קיים קיר המחופה באריחי קרמיקה ופס האיטום (בין הקרמיקה לאמבטיה לדוגמה) כבר ישן ולא יעיל. ניתן לראות זאת כאשר רואים טחב או עובש המתחילים לגדול על פס האיטום, כאשר האיטום נראה רופף או אם יש בו סדקים וחורים.
חומרי האיטום לקרמיקה בחדרי רחצה או במטבחים הם זהים, שכן הם עושים את אותה הפעולה בדיוק.
חידוש איטום אמבטיה
כאשר אנו באים לחדש את האיטום באמבטיה, במקלחון או ליד כיור המטבח, אנו צריכים לקחת בחשבון מבעוד מועד שהדבר יכול לקחת זמן בגלל זמני הייבוש בין הפעולות השונות. להלן פירוט הפעולות שיש לבצע על מנת לחדש את האיטום:
- עלינו להסיר את פס האיטום הישן באמצעות סכין יפנית או שפכטל קטן (שימו לב שאינכם גורמים לשריטות בקרמיקה). אם האיטום מעט רופף, תוכלו להתחיל מהכיוון הזה ולהסיר את הפס בקלות יחסית. אם אין חלקים רופפים, פשוט התחילו באחד הקצוות ובעדינות הפרידו בין פס האיטום לקרמיקה.
- השלב הבא הוא ניקוי העובש והלכלוך שנוצרו בעזרת אקונומיקה ובלי הרבה מים. זכרו שלאחר הסרת האיטום, האזור אינו מוגן בפני מים. עדיף לעבוד עם חומר ניקוי ומטלית לחה.
- ייבוש מיטבי של האזור – אם מדובר באמבטיה לדוגמה כדאי לכסות את אזור החיבור בניילון כדי שלא יגיעו מים למקום החשוף, ואם יש באפשרותכם להשתמש במקלחת אחרת בבית זה עדיף. כך המקום נשאר מאוורר.
- למרוח פס איטום חדש – חומרי איטום המבוססים על סיליקון ולטקס מגיעים היום בשפופרות נוחות לשימוש עם אקדח ייעודי לכך או כחומר הניתן למריחה ידנית. חומרים מומלצים לאיטום הם: Tub & Tile ו-Lasticaulk שניהם של חברת UGL. אקדח ייעודי מצוין לעבודות כאלה הוא דריפלס Dripless שבזכות הפטנט המיוחד שלו, ברגע שעוזבים את הידית החומר מפסיק להשתחרר מה שמשאיר את אזור העבודה נקי וחוסך בחומר.
לאחר סיום עבודת האיטום, יש לתת לחומר להתייבש היטב כפי שרשום בהוראות היצרן.
איטום חלונות
משקופי החלונות צריכים גם הם להיות אטומים מסביב היטב על מנת למנוע חדירת מים וקור או חום מהחוץ. המסילות מאפשרות מעבר מים דרך החורים בהן, והחיבורים במסגרות האלומיניום אינם אטומים למים. לגבי קור וחום – כאשר אוויר קר בחורף או חם בקיץ חודר דרך החלונות הדבר משפיע על פעולת המזגן או מכשירי החימום והקירור האחרים וגורם להם לעבוד קשה יותר (ובכך מגדיל את חשבון החשמל שלכם). איטום ובידוד איכותי יכול למנוע מהאוויר הקר או החם להיכנס ולחסוך לכם כסף רב.
את האטימה כדאי לבצע גם בפנים וגם בחוץ, במידת האפשר (אם מדובר בחלונות בבניינים גבוהים, האטימה החיצונית עלולה להיות מסוכנת ויש להיזהר).
מדובר כאן בעבודה שצריכה להיעשות אחת לתקופה שכן החומרים הופכים ללא יעילים בשלב כלשהו (בדרך כלל עניין של כמה שנים בודדות). כמובן שלא צריך לסמוך רק על המידע היבש של הזמן בו החומר אמור להיות יעיל, אלא גם להציץ מדי פעם על האזורים האמורים להיות אטומים ולוודא שאין חדירת מים. הזמן הטוב ביותר לכך הוא בחורף כאשר יורד גשם וניתן לראות אם הוא נכנס.
פעולת האטימה צריכה להתבצע אותו הדבר כמו בחדרי הרחצה. החומרים זהים גם כאן וכך גם כלי העבודה.
כפי שהוסבר – איטום יכול להיות פעולה פשוטה יחסית וניתן לבצע אותה בקלות. למידע נוסף וייעוץ אישי, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר בטלפון 1-700-70-71-10 או דרך טופס צור קשר.