בדיקות משטח בטון לפני צביעה
מאת: אורי ברקן
בדיקות משטח בטון לפני צביעה
על מנת שהצביעה תהיה איכותית ויעילה, אנו מביאים לפניכם מספר בדיקות שניתן לבצע באמצעות כלים וחומרים זמינים, כדי לברר את מצב הבטון ובכך לתכנן את ההכנות לקראת הצביעה בהתאם. הבדיקות אותן אנו ממליצים לבצע הן כדלקמן:
1. בדיקת ספיגה וחדירת מים במשטח בטון
טפטוף מספר טיפות מים על בטון, צפייה בהן, בדיקה ואבחון ספיגתן במשטח, יכולה לתת אינדיקציה טובה לצפיפות המשטח וכושר הספיגה שלו, ובכך להבין אם הבטון יספוג ויקבל את הצבע כמו שצריך.
את בדיקת הטפטוף כדאי לבצע כאשר מטפטפים קבוצות של בערך 6 טיפות בכמה אזורים על המשטח, ובעיקר על אזורים שנראים שונה במרקם או בצבע, לדוגמה – מקמו את הטיפות גם בחלקים החיצוניים וגם בחלקים המרכזיים של המשטח. את הטיפות יש לטפטף באמצעות פיפטה או כל מכשיר טפטוף אחר – כל קבוצת טיפות צריכה להיות על שטח של כ-10X10 ס"מ.
אזור 1 - ביצוע הבדיקה על בטון צפוף – משטח חלק, קשה ומעט מבריק
כאשר מטפטפים מים על משטח כזה, ניתן לצפות שהמים לא יחדרו, גם אחרי 5 דקות. אם משטח בטון זה אמור להיצבע בצבע ואחר כך להיות חשוף לתנועת כלי רכב, כדאי להשתמש בציוד מכני על מנת "לפתוח" את המשטח, כך שהצבע יוכל לחדור אליו ולהיצמד כראוי.
אזור 2 - ביצוע הבדיקה על בטון פתוח – משטח בעל טקסטורה וללא ברק
זהו משטח מחוספס, "עמום" וללא ברק כלל שיתכן ועבר גירוד כלשהו או גימור מכני. כאשר טיפות המים יונחו על המשטח ניתן יהיה לראות שהן נספגות באופן מיידי. הבטון הזה כמעט מוכן לצביעה, ויש רק לדאוג לניקיון יסודי שלו מלכלוך ואבק – מומלץ להשתמש בשואב אבק תעשייתי, ואם יש צורך אז גם בחומרי ניקוי ושטיפה במים.
אזור 1 בפרוייקט |
חלק פנימי |
כל הטיפות |
נצפה ב-30 שניות, דקה ו-5 דקות. תוצאה: לא נספג. |
חלק חיצוני |
כל הטיפות |
ספיגה נראתה באופן מיידי. לאחר 5 דקות כל הטיפות נספגו. טבעת כהה של 5-10 מ"מ |
|
אזור 2 בפרוייקט |
חלק פנימי |
כל הטיפות |
נצפה ב-30 שניות, דקה ו-5 דקות. תוצאה: לא נספג. |
חלק חיצוני |
כל הטיפות |
ספיגה נראתה באופן מיידי. לאחר 5 דקות כל הטיפות נספגו. |
המסקנות:
נראה כי בחלק החיצוני בשני האזורים משטח הבטון שונה מהחלק הפנימי. זה נובע ככל הנראה מביצוע גימור פחות מוקפד בחלק החיצוני או שעבר גימור באמצעות הליקופטר בחלק המרכזי והחלקה ידנית בחלקים ההיקפיים, או שהמשטח שם עבר שפשוף כלשהו על מנת להוות בסיס לבניית קיר.
בכל מקרה, משטח הבטו באזור 1 חייב לעבור הכנה באמצעים מכניים לפני יישום הצבע. השיטה הפרקטית והמשתלמת ביותר היא שימוש בהתזת חול ושאיבה. ישנם מכשירים נוספים וטכניקות נוספות שניתן להיעזר בהם, כגון מכונת שיוף או קרצוף תעשייתית, מסירי צבע וכדומה כל שיטה עם היתרונות וחסרונות שלה ויש לבחון את האפשרויות נקודתית לפרויקט. קרצוף המשטח למשל היא שיטה אגרסיבית וכזו שעושה נזק גדול ועמוק יותר לבטון וזה יכול להוות בעיה לצבעי הבטון שבדרך כלל מיושמים בעובי של 150-300 מיקרון.
2. בדיקת חוזק משטח בטון
ישנן מספר בדיקות שניתן לערוך עבור בדיקת חוזק המשטח, המערבות בדרך כלל מכשור יקר. אך יש כמה שיטות פרקטיות שניתן להיעזר בהן עבור הבדיקה וכן ליישמן עם ציוד בסיסי בלבד, ועדיין לקבל אינדיקציה טובה לחוזק המשטח ומצבו.
בדיקת שריטה: בדיקה המבוצעת באמצעות תער חדש בסכין יפנית וסרגל מתכת, כאשר יש לנסות לחתוך את המשטח בקו ישר לאורך כ-30 ס"מ. בזמן החיתוך, יש לשים לב לקלות החיתוך ולעומק חדירת הסכין, וכן להיווצרות אבקה או שבבים כלשהם.
בדיקת שריטות צלבים: גם בשיטה זו, יש להשתמש בתער חדש בסכין יפנית. יש ליצור גריד של לפחות 5 קווי אורך ו-5 קווי רוחב באורך של לפחות 3 ס"מ כל קו, ובמרווח של כ-2-3 מ"מ. לאחר יצירת הגריד, יש להצמיד לגריד מסקינג-טייפ חזק ולהסירו במהירות, ולבחון את התוצאות – עומק החיתוך, האם יש שבר באזור הגריד, או שבבים נראים לעין שנדבקו למסקינג-טייפ.
המסקנות:
בבדיקות אלו, אם לא נראו אבקה, שבבים או שכבת הקרום, המשטח ככל הנראה חזק מאוד ודחוס. אם המשטח אמור להוות מקום עליו ייסעו כלי רכב כבדים וכדומה, מומלץ לבצע הכנה נוספת באמצעים מכניים תעשייתיים, על מנת לתת לו מרקם פתוח ומחוספס יותר כמו נייר שיוף, שהוא אידיאלי לחדירת הצבע והיצמדותו למשטח.
3. בדיקת לחות במשטח בטון
קיום לחות במשטח בטון הוא גורם חשוב מאוד בהצלחת צביעת משטח בטון, חדש או ישן. לא מדובר רק בלחות והמים שהיו קיימים בתערובת הבטון המקורית ושיש לאפשר להם להתאדות, אלא גם בלחות שיכולה להיווצר בעקבות הימצאות שכבה אוטמת לחות (Damp Proof Membrane DPM) מתחת לרצפה, כמו גם הימצאות מערכת ביוב או צינורות המובילים מים, או אזורים הבאים במגע עם גשם או מים בתדירות גבוהה.
כפי שצוין בחלק הראשון של מאמר זה, הלחות בבטון כאשר נצבע בצבע שאינו נושם ואינו מאפשר אידוי מים דרכו צריכה להיות עד 4% מנפחו.
להלן ההסבר:
כיום תערובת ממוצעת להכנת בטון למטר מעוקב מכילה:
- 400 ק"ג מלט
- 1,800 ק"ג חול ואגרגטים
- 200 ק"ג\ליטר מים
לתהליך ההתקשות של הבטון יש צורך ב-100 ליטר מים בלבד, מה שאומר ש-100 ליטר מים נוספים למטר מעוקב, צריכים למצוא את דרכם החוצה מהבטון. מכיוון שרצפת בטון חדשה חייבת לבוא מעל שכבה אוטמת לחות, המים צריכים לצאת באידוי דרך המשטח העליון. עם לוחות רצפת בטון בעובי של 20 ס"מ, מטר מעוקב אחד של בטון מספיק ל-5 מ"ר של רצפה – משמע 20 ליטר מים צריכים להתאדות מכל מ"ר – כמות מים לא קטנה...
זה מסביר גם את חשיבות האיוורור כמו גם טכניקות הייבוש והאיחוי השונות, על מנת שהבטון יתייבש כמו שצריך. כדי להבטיח שהבטון יתייבש כמו שצריך ובאופן אחיד, כמות המים המתאדים צריכה להיות מינימלית ומפוקחת כבר מהשלבים הראשונים, כך שקוטר נקבוביות האידוי במשטח יהיה קטן והמשטח עצמו יוכל להתקשות היטב. אחרת, משטח הבטון יהיה חלש, נקבובי, נשחק בקלות ונוטה להתאבק.
טכניקת האיחוי המספקת את התוצאות הטובות ביותר כוללת הנחת יריעות פלסטיק או יריעות ייחודיות המיועדות לאיחוי על הבטון החדש.
טכניקה נוספת היא ריסוס זרזי ייבוש ואיחוי כאשר המשטח הוא גדול, ואלו משמשים כמחסום ומפחיתים את אחוז האידוי. אבל, כפי שצוין כבר, שיטה זו אינה רלוונטית כאשר המשטח אמור להיצבע בצבע לבטון בהמשך.
בטון חדש בדרך כלל נשאר מכוסה למשך 2-3 שבועות, ועוד שבועיים ללא כיסוי, אך מוגן מפגעי מזג אוויר ועם אוורור טוב. זהו כלל אצבע של מינימום 28 ימי ייבוש ואיחוי המשטח (אשפרה), לפני הצביעה.
אך מכיוון שזהו כלל די כללי, עדיין מומלץ לבצע בדיקה של הלחות הקיימת בכמה אזורים על המשטח, ולוודא שהנתונים עומדים בקריטריונים המתאימים לצביעת הבטון, וזה רלוונטי גם לבטון חדש וגם לבטון קיים.
ציוד לבדיקת לחות במשטח בטון: את הבדיקה יש לערוך עם מכשיר מודד לחות, אך הוא מודד רק את הלחות הקיימת על פני המשטח עצמו, ולא את שאריות המים שיכול להיות שעדיין קיימות בתוך הבטון עצמו. ניתן להשתמש במכשור פשוט ולא יקר, כל עוד הבדיקה נערכת כמו שצריך לפי ההוראות.
מהלך בדיקת לחות במשטח בטון: את האזורים הנבחרים לבדיקה, יש לכסות ביריעת ניילון או פלסטיק אטומה לחלוטין בגודל של בין 60X60 ס"מ ל-90X90 ס"מ, למשך 24 שעות לפחות לפני ביצוע הבדיקה. הבדיקה צריכה להיערך מיד לאחר הרמת היריעה, ובכמה מקומות באזור שכוסה, כך שיש לקחת את הממוצע של 3 תוצאות לפחות.
אם רואים טיפות מים או התפתחות של כתם כהה כאשר היריעה מורמת, אז יש לחכות עוד זמן מה לייבוש לפני ביצוע הצביעה, או לצבוע את המשטח במערכת צביעה אלטרנטיבית המתאימה למצב הבטון.
המאמר באדיבות buyfloorpaint
עוד במדריך המלא לחידוש וצביעת רצפת בטון:
חלק ראשון: רצפת בטון הכנה לצביעה – לחצו כאן
חלק שלישי: טיפים ושיטות להכנת משטח בטון לפני צביעה – לחצו כאן
מוצרים רלוונטיים מהמאמר:
-
צבע לבטון ורצפות
Concrete Floor Paint
-
צבע אפוקסי לרצפות
E1 Epoxy Floor Paint
-
צבע אפוקסי דו רכיבי - סאן פוקס
EEN 2 Component Epoxy Polyamide Enamel
-
צורב בטון
DRYLOK Etch
-
צורב ומנקה אבן ובטון
Drylok Etch & Cleaner
-
נון סקיד - תוסף צבע למניעת החלקה
E1 Non Skid Paint Additive
-
דריילוק סילר - טבעי
Natural Look Sealer
-
דריילוק סילר - מגן ומקשה בטון
Concrete Protector