שימון פרגולה - איך עושים את זה נכון
מאת: אורי ברקן
אין על כך עוררין כי פרגולה בגינה או במרפסת היא אחת התוספות המשדרגות ביותר את האזור החיצוני. פרגולה מאפשרת הושבה ואירוח באזור מוצל גם בימי השמש החמים ביותר. את כל הטוב הזה ניתן להוסיף בקלות יחסית, כיוון שתהליך בניית פרגולה אינו מסובך במיוחד. החומר הנפוץ ביותר לבניית פרגולה הוא עץ כי הוא חומר זמין, יחסית קל לעיבוד ושמספק עמידות טובה, כל עוד אתם מטפלים בו בזמן.
באילו סוגי עצים משתמשים לבניית פרגולות
למדינת ישראל אקלים מיוחד ובבואכם לבחור את העץ לבניית הפרגולה יש לקחת זאת בחשבון. ניתן להשתמש בסוגי עצים רבים ולכל סוג יש יתרונות וחסרונות משלו וגם עלויות שונות. העצים הרכים לרוב יהיו זולים יותר אך הם גם פחות עמידים, והעצים הקשים יותר יהיו גם היקרים יותר עם עמידות גבוהה יותר. להלן מספר דוגמאות:
- אורן: עץ אורן הוא אחד הזמינים ביותר ומחירו לא יקר במיוחד. אורן הוא עץ רך יחסית ולכן יותר פגיע וסופח נוזלים ולחות.
- אשוח: עץ זה לא ניתן לשימוש כקורות רגילות אלא הקורה מורכבת משכבות מודבקות של העץ. אופן הייצור מקנה לו עמידות טובה יותר.
- ארז: עץ הנחשב לחזק ועם תחזוקה מועטה.
- סקויה: עץ בעל עמידות טובה מאוד.
- איפאה: עץ חזק ובעל עמידות לנזקי הזמן ומזג אוויר. עץ זה מצריך תחזוקה מועטה. עץ יחסית יקר אך מאוד פופולרי בארץ.
- אלון: עץ חזק וקר עם עמידות טובה מאוד.
- טיק: עץ חזק מאוד עם עמידות מצוינת לתנאי אקלים חמים ולחים.
מדוע צריך לשמן את הפרגולה
על מנת להגן על עץ ניתן ליישם חומרי גמר מסוגים שונים כגון לכה, צבע, גוון וגם שמן. שמן יודע לחדור לעומק העץ ומספק לו חידוש מאזן של השמנים הטבעיים שלו המתייבשים עם הזמן ועם החשיפה לתנאי אקלים שונים.
שמן מקנה הגנה מעולה לעץ על ידי דחיית מים ולחות, תוך כדי שהוא מדגיש את הגוון ומרקם העץ הטבעי. הגימור הנותר לאחר שימון עץ הוא סאטני עם רמת ברק עדינה ביותר. רמת ההגנה ששמן מקנה לעץ היא טובה מאוד ומחזיקה לאורך זמן רב, כמובן כל עוד הוא מיושם בצורה נכונה והשמן עצמו הוא באיכות גבוהה.
כל כמה זמן צריך לשמן את הפרגולה
מטרת השימון היא להרוות את העץ בשמן כדי להקנות לו הגנה ו"תזונה". על מנת להגיע לרוויה טובה, עם עץ חדש שעוד לא טופל בשמן, סביר כי תצטרכו לחזור על השימון כל חודש חודשיים תחילה עד שהעץ יגיע לרמת ספיגת שמן רצויה. לאחר מכן, תוכלו לשמן שוב אחת לחצי שנה. ככל שהעץ רווי שמן יותר, כך התדירות של פעולת השימון תלך ותרד – כלומר ככל שתוודאו שהשמן אכן מרווה את העץ, כך הפעולה הבאה תהיה לאחר זמן רב יותר.
שימון חוזר אינו פעולה קשה או ארוכה במיוחד. כמו כן, תדירות השימון גם תהיה תלויה בסוג העץ, מצב העץ, רמת חשיפה לשמש ולמים. ככל שהעץ סופח יותר (רך יותר), כך תדירות השימון תהיה גבוהה יותר. באופן כללי, ניתן גם לבחון את מראה העץ המשומן ולגלות בקלות אם מצבו דורש שימון חוזר.
איך מיישמים את השמן באופן המיטבי
תהליך יישום שמן עץ אינו מסובך או קשה במיוחד, אבל כמו עם כל פרויקט, צריך לדעת מה עושים, צריך כלים נכונים, הכנה נכונה וכמובן שמן באיכות גבוהה.
- הכנה: לפני שימון עץ, העץ חייב להיות נקי מכל לכלוך ואבק או צבע ישן. ניקוי טוב יאפשר ספיגה טובה יותר של השמן לתוך העץ. ניתן לנקות בתחילה במים ולאחר מכן להמתין עד לייבוש מלא. אם הפעולה לא מספיקה בגלל אופי הלכלוך או הגימור הישן, מומלץ להשתמש בחומרי ניקוי עץ מקצועיים איכותיים ולא רק מים על מנת להבטיח כי העץ יהיה נקי גם בעומקו וללא כתמים שיוותרו גלויים לאחר השימון. אם מדובר בעץ חדש ייתכן כי ניתן יהיה להבחין עליו בסימני חיתוך הנקראים ברק מנסרה ואת אלו יש להסיר בעזרת חומר ייעודי לכך. ברק מנסרה מונע ספיגה טובה של שמן בעץ.
- הגנה: מומלץ להגן/לכסות אזורים סביב העץ על מנת למנוע זליגת שמן במהלך היישום.
- יישום שמן לעץ: יש לקרוא את הוראות היישום היטב. סוגי שמנים שונים דורשים יישום בתנאים שונים, למשל של טמפרטורה חיצונית. חשוב לבדוק את תחזית מזג האוויר ולוודא שלא צפוי גשם ביומיים הקרובים. כמו כן, לא מומלץ לבצע שימון בשמש ישירה. בחרו שעה מתאימה לביצוע בהתאם למיקום השמש. מושכים את השמן בעזרת מברשת בתנועות אחידות לכל אורך חלקי העץ. על חלקים אנכיים של הפרגולה, מיישמים את השמן מלמעלה למטה. מיישמים מספר שכבות בהתאם להוראות מבלי לחכות לייבוש. בוחנים את העץ ואם ישנם אזורים שנראים פחות ספוגים, חוזרים על שימון נוסף על אותו האזור עד לספיגה אחידה בכל העץ. לאחר שכל העץ ספוג שמן בצורה מספקת, ממתינים כרבע שעה, זמן לשמן לחדור לעומק הסיבים של העץ ומנגבים את שאריות השמן בעזרת סמרטוט.