ניקוי פרקט למינציה
מאת: אורי ברקן
רצפת פרקט בבית או במשרד היא אלמנט מאוד מרשים, והיא הפכה לפופולרית מאוד בארץ בשנים האחרונות בעיקר בשל המראה שלה המשדר יוקרה וחמימות. רצפות פרקט יכולות להגיע במגוון עיצובים וצבעים ולהתאים לכל מראה שתבחרו לתת לביתכם או למשרד. הטיפול והתחזוקה של פרקט אינו דבר מסובך, ובמאמר זה נדבר בעיקר על תהליך הניקוי של פרקט למינציה.
מה ההבדל בין פרקט עץ לפרקט למינציה
ישנם כמה הבדלים בולטים בין פרקט עץ אמיתי לפרקט למינציה:
- פרקט למינציה עשוי שכבות של חומר סינטטי לעומת פרקט עץ העשוי שכבות עץ אמיתי.
- השכבה העליונה של פרקט למינציה היא הדפס של דוגמת עץ ולכן ניתן להגיע לצבעים ודוגמאות שאינם קיימים בפרקט עץ אמיתי.
- מחיר רצפת פרקט סינטטי הוא זול משמעותית ממחיר רצפת עץ אמיתי, ולכן היא יכולה לשמש אנשים הגרים בדירה שכורה לדוגמה.
ממה צריך להיזהר כשמנקים פרקט למינציה
אמנם פרקט למינציה אמור להיות עמיד בפני שריטות ונוזלים באופן כללי, וככל שהטכנולוגיה מתקדמת, ישנו שיפור בחומרים מהם מורכב הפרקט וגם בשכבה העליונה, אך עדיין צריך להיזהר:
- במידה ונשפך נוזל כגון מים או כל דבר אחר, הם עלולים להיכנס בין החריצים ולהיספג בפרקט, מה שייצור נזק כגון פגיעה בדבק בין השכבות, עיוות החומר או התרחבות לא רצויה. במקרה כזה יש לספוג את המים במהירות רבה עם מטלית, ואף אפשר לחמם את החדר (מזגן או כל אמצעי אחר שאינו גורם ללחות אלא ליובש) על מנת שהמים יתאדו.
- בהמשך לעניין הנוזלים, גם אדים חמים אינם בריאים לפרקט למינציה ולכן יש להימנע בניקוי באדים חמים – הדבק בין השכבות עלול להינזק מה שיגרום לשכבות להיפרד.
- כאשר רוצים להסיר את האבק כדאי לעשות זאת עם מטאטא בעל זיפים רכים ולא נוקשים, וכן יש לוודא שאין מפעילים לחץ רב, כיוון שאבנים קטנות לדוגמה יכולות לגרום לשריטות במידה ומטאטאים אותן בלחץ. אפשרות נוספת היא להשתמש בשואב אבק עם ראש מברשת רכה.
- אין לבצע ליטוש בפרקט בשום אופן. זהו אינו עץ אמיתי והליטוש יהרוס את השכבה העליונה. כמו כן, אין למרוח לכה או שעווה על הפרקט – גימור השכבה העליונה בפרקט הוא אטום לגמרי וסופי ואין צורך לטפל בו בהמשך.
באיזה חומרים מומלץ להשתמש לניקוי פרקט למינציה
כאשר רוצים לשטוף רצפת פרקט למינציה כדאי להשתמש בחומרים איכותיים המיועדים לפרקטים. חומרים אלו פותחו במיוחד עבור רצפות עץ ולמינציה והמרכיבים שלהם אינם פוגעים בעץ או בציפוי הלמינציה. כמו כן חומרים המיועדים לניקוי פרקט אינם אמורים להכיל שמן או וקס – אם השתמשתם בחומר שמכיל שמן, השמן ייצמד לרצפה, ואליו ידבקו לכלוכים באופן שוטף, מה שיגרום לרצפה להיראות מלוכלכת רוב הזמן. בנוסף, חומרי הניקוי הזולים בשוק משאירים לאחר זמן שכבת עננה לבנה שקשה להסיר אותה לאחר מכן. לכן תמיד בחרו בחומרים איכותיים המיועדים לניקוי פרקט.
חשוב לדעת! כאשר מנקים את רצפת הפרקט, בין אם בסבון רגיל או מרוכז יותר, יש להשתמש במטלית סחוטה היטב על מנת שלא יהיו עודפי מים. כפי שצוין קודם, נזילות של מים עלולות להזיק לפרקט ולעוות אותו עם הזמן, ולכן יש להשתמש במטלית שהיא לחה בלבד וסחוטה.
חומר ניקוי מומלץ לשטיפה רגילה של פרקט למינציה הוא Soapclean של חברת Owatrol – ניתן להשתמש בסבון זה לניקוי שגרתי של הפרקט. הוא אינו משאיר סימנים ואינו גורם להחלקה.
במידה ויש לכם כתמים יותר קשים או לכלוך שהצטבר לאורך זמן, כדאי להשתמש בחומר חזק יותר, גם הוא מאותה חברה, והוא נקרא Spacenett. החומר מנקה שומנים ולכלוך קשה והוא גם מחייה את מראה הפרקט. חומר זה הוא מרוכז מאוד, ויש להשתמש בו פעם בשנה-שנתיים (תלוי בשימושיות הפרקט ובמצבו). את החומר יש למרוח על הרצפה, להשאיר כ-2-3 דקות ואז להסיר אותו באמצעות מטלית לחה. באזורים מלוכלכים במיוחד יש לבצע את הפעולה מספר פעמים. בסוף ניתן לעבור על כל השטח עם מטלית סחוטה עד שהחומר הוסר לגמרי.
ניקוי כתמים מפרקט למינציה
מעבר לניקיון הרגיל שאתם מבצעים, לעיתים ישנם כתמים או לכלוכים שהסרתם דורשת קצת יותר מאמץ. הנה כמה מהם:
הסרת כתמי שמן, צבע, לק (לציפורניים), שפתון, כתמי דיו (טושים \ עטים), משחת נעליים: השלב הראשון הוא לנסות לעם מגבון לח או מטלית חמה סחוטה היטב. במידה וזה לא עובד, יש לטבול מטלית באציטון ולנסות להסיר את הכתם – יש לעבוד רק באזור הכתם עצמו. לאחר מכן יש לעבור עם מטלית מיקרופייבר סחוטה.
הסרת מסטיק שנדבק או שעווה: יש להקפיא עם שקית קרח או קרחון ואז לגרד בזהירות עם שפכטל מפלסטיק או סכין פלסטיק.
הסרת סימני סוליות או עקבים: ניתן להסיר באמצעות מחק לבן.
הסרת כתמי דם: במקרה זה ככל שתנקו מהר יותר כך יהיה פשוט יותר להסיר את הכתם. מטלית לחה וסחוטה ורצוי גם חמה אמורה לנקות את הכתם. ניתן גם לנסות להשפריץ נוזל לניקוי זכוכית וחלונות ולנקות עם מטלית.