חידוש שולחן אוכל מעץ
מאת: אורי ברקן
פינת האוכל היא אחד האזורים המרכזיים בבית – שם מתרכזת המשפחה לארוחה לפחות פעם ביום ולפעמים אף מרחיבים את האזור כדי לארח את המשפחה המורחבת או חברים. הרהיט המרכזי בפינת האוכל הוא כמובן שולחן האוכל. זהו רהיט גדול בדרך כלל, וחלק מהשולחנות אף ניתנים להרחבה. אם השולחן עשוי עץ, המראה שלו עשוי להיפגע עם השנים בגלל השימוש הרב בו.
מאמר זה יפרוס לפניכם תהליך של חידוש שולחן עץ – תוכלו לעשות זאת בעצמכם כפרויקט משפחתי.
האם כדאי לחדש את שולחן האוכל או לקנות חדש
מכות קטנות, שריטות, שינויים בצבע העץ (לדוגמה אם הוא נמצא באזור שטוף שמש או משחיקה מרובה) – כל אלו ועוד הם פגיעות העלולות לקרות לשולחן העשוי עץ. אין תשובה מוחלטת לשאלה אם לקנות שולחן חדש או לחדש את הקיים, אך הנה כמה נקודות למחשבה כאשר שוקלים את העניין:
- שולחן חדש דורש בדרך כלל גם כיסאות חדשים, ואם הכיסאות שלכם במצב טוב, חבל יהיה לפנות אותם, מה גם שכיסאות הם עניין יקר, במיוחד אם אתם רוצים שהם יהיו נוחים ובאיכות גבוהה
- מבחינה כלכלית – טווח המחירים של סט שולחן וכיסאות מתחיל מכמה אלפי שקלים בודדים ויכול להגיע לסכומים של 5 ספרות
- חידוש עץ כיום ניתן לביצוע באופן עצמאי כיוון שהחומרים הופכים את העבודה ליעילה ופשוטה – לרוב כבר אין צורך בשיוף מייגע, הצבעים מתייבשים מהר יותר וכדומה
אם החלטתם לחדש בעצמכם או שאתם עדיין שוקלים את העניין – המשיכו לקרוא ותראו כמה זה פשוט...
צביעת שולחן אוכל מעץ – למה לשים לב
כאשר באים לחדש שולחן עץ, יש לשים לב, לפני רכישת החומרים, למספר דברים ולפעול בהתאם:
- האם ישנם פיתוחים קישוטיים בעץ – בדרך כלל בשולחנות בסגנון עתיק או כפרי ניתן לראות קישוטים שגולפו בעץ
- האם ישנן שריטות עמוקות או חורים שיש לסתום
- האם יש פרזולים מברזל
אנו מיד נפרט על הטיפול בכל אחד מהעניינים הנ"ל, תוך כדי התהליך
הכנת שולחן אוכל מעץ לקראת החידוש
על מנת להכין את שולחן האוכל לצביעה, ראשית יש לנקות אותו היטב במטלית רטובה, מכל אבק ולכלוך. במידה וישנם עיטורים ופיתוחים יש לנקות גם אותם. אם עם השולחן יש גם לכלוכים דביקים – יש לנקות אותם עם סקוטש ומעט סבון עד להסרתם.
לאחר הניקוי הראשוני, יש להסיר את הלכה והצבע הישנים. כפי שציינו קודם, כיום ישנם חומרים מאוד יעילים שמבצעים עבורכם את פעולת הסרת הגימורים ללא צורך בשיוף. החומר המומלץ ביותר עבור הסרת גימורים ללא צורך בשיוף הוא DSP 800 'מסיר כל צבע' של חברת Owatrol. המסיר כל צבע יסיר כמעט את כל סוגי הגימורים כולל לכות וצבעים אפוקסיים ופוליאוריטניים והוא מגיע במרקם ג'ל (אינו נוזל ומתאים גם למשטחים אנכיים כמו רגלי השולחן). הוא מגיע גם לחריצים ולפיתוחים קטנים ויסיר גם משם את הגימורים.
אופן השימוש הוא פשוט מאוד – מיישמים שכבה עבה של החומר על גבי המשטח, ומשאירים אותו על העץ בין 15 דקות ל-45 דקות (עד שרואים שהצבע מתחיל להתפרק ולהתנתק מפני השטח). לאחר מכן יש להסיר את הג'ל לגמרי עם מים חמים ובעזרת שפכטל או מברשת תוך כדי קרצוף קל.
אם ישנן שריטות עמוקות או חורים ופגמים שתרצו לסתום על מנת שהמשטח יהיה חלק, השתמשו בחומר מילוי עץ כגון Wood Patch של המותג Zar מבית UGL. החומר נטמע בפני השטח ומאפשר המשך עבודה רגיל.
לגבי פרזולים מברזל – שימו לב בזמן הסרת הגימורים שגם אזור העץ הבא במגע עם הברזל ינוקה היטב. על מנת שהברזל לא יתלכלך מהצבע שבחרתם, דאגו לכסותו באמצעות מסקינג-טייפ במידה מדויקת ככל האפשר.
עכשיו השולחן שלכם מוכן לצביעה.
צביעת שולחן אוכל – באילו צבעים כדאי לבחור
עולם צבעי העץ הוא רחב מאוד ובחירת צבע מתאים לשולחן אוכל היא עניין של טעם והתאמה לעיצוב הבית הכללי. ישנן כמה חברות מובילות בתחום כגון Flood, Owatrol ו-Sikkens ולכל אחת מהן צבעים לסוגי עץ שונים, וכן מניפת צבעים ממנה ניתן לבחור את הגוון.
כאשר מדובר על סוג העץ, הכוונה היא לעץ רך (אורן, סידר וכדומה) או קשה (איפאה, טיק, אלון וכדומה).
לגבי הצבע עצמו – מתחילים מהחלטה על צבע שקוף, חצי שקוף או אטום. אם אתם אוהבים את צבע העץ הטבעי כנראה שתבחרו בצבע שקוף או חצי שקוף ואם אתם מעדיפים צבע חלק ללא מראה העץ ככל הנראה תבחרו בצבע אטום. אם מדובר בשולחן שמגיע יחד עם כסאות תואמים, כדאי לשקול לחדש גם את הכיסאות (גם אם מצבם הוא טוב). כך תוכלו להגיע לצבע המקורי של העץ לאחר הסרת הגימורים וליישם צבע חדש על השולחן והכיסאות ובכל תגיעו למראה מושלם. אחרת, יהיה קשה להתאים בדיוק את גוון צבע העץ החדש לגוון הכיסאות.
לכה מומלצת לשולחן אוכל
התכונה הכי חשובה של לכה לעץ היא העמידות בפני שחיקה ופגיעות עתידיות. ישנן לכות על בסיס מים, שמן ואמולסיה. לכות של חברות כגון Zar הן לכות מקצועיות שיתנו לכם תוצאה מעולה עם עמידות גבוהה במיוחד לאורך שנים.
גם בתחום הלכות ישנם גימורים שונים: מט, משי, חצי מבריקה ומבריקה. גם כאן הבחירה היא עניין של טעם.
אם אתם זקוקים לייעוץ אישי או שיש לכן שאלות נוספות, תוכלו ליצור איתנו קשר בטלפון 1-700-70-71-10 או להשאיר פרטים בטופס יצירת קשר והיועצים שלנו יחזרו אליכם בהקדם.