10 טיפים לטיפול ברהיטי עץ והגנה עליהם
מאת: אורי ברקן
כאשר אנו רוכשים רהיטי עץ לבית או לגינה, אנו מאוד רוצים שהם יישארו איתנו לשנים רבות, ולכן יש להגן עליהם ולטפל בהם. הנה כמה טיפים עבורכם כיצד לעשות זאת:
טיפ מספר 1:
כדי לנקות את הגימור של ריהוט עץ, השתמשו במים חמימים וסבון עדין. הניקיון עם המים לא יזיק לעץ – רק היזהרו לא להספיג את העץ במים ולעבוד עם מטלית לחה. ניתן להיעזר במברשת שיניים ישנה כדי להגיע למקומות פחות נגישים או לפיתוחים עדינים בעץ במידה וקיימים. לאחר בכן, יש לנקות את הלכלוך והשאריות נקו עם מטלית רכה או מגבת נייר ולייבש עם מטלית מכותנה או מיקרופייבר – העיקר שהבד יהיה כזה שלא משאיר סיבים.
למידע מורחב על ניקיון רהיטי עץ לחצו כאן
טיפ מספר 2:
לאחר ניקוי משטח העץ, אחת הדרכים הטובות להגנה על עליו היא מריחת ווקס עדין. יישמו שכבה דקה של הווקס, כפי שרשום בהוראות היצרן, והמתינו כ-5 דקות. באמצעות מברשת נעליים רכה או בד רך, הבריקו בעדינות את המשטח עם הווקס. לאחר 30-60 דקות חיזרו על הפעולה והפעם הפעילו מעט לחץ בעת ההברקה – אתם תוכלו לראות את הברק תוך דקות אחדות.
טיפ מספר 3:
שימרו שרהיטי העץ לא ייחשפו לשמש ישירה ולטמפרטורות גבוהות. הטמפרטורות בקיץ הישראלי מגיעות לחום גבוה מאוד ויש להימנע מחשיפת הרהיטים למצב של חשיפה לחום ושמש אפילו הנחת ריהוט בצמוד לחלון עם קרינת שמש נחשב שהשולחן חשוף לשמש. אלו, עלולים לפגוע ברהיט בכמה אופנים: פינישים עדינים של העץ ידהו וייהרסו עם הזמן, העץ עצמו יכול להתייבש ולהתכווץ וזה יגרום לסדקים.
טיפ מספר 4:
השתדלו לא למקם רהיטי עץ קרוב למקורות חום. פליטת חום יבש ליד רהיטי עץ, יגרום לו נזקים של התייבשות, התכווצות והיווצרות סדקים. דאגו שבאוויר תהיה לחות מסוימת שתאזן את המצב.
טיפ מספר 5:
במקרה ומצאת שריטה או מכה קטנה שפגעה בגימור העץ, ניתן להשתמש במעט משחת נעליים בצבע זהה. הדבר יגרום לפגיעה להיות פחות מורגשת. אם יש לכם טוש (עם חוד העשוי לבד) בצבע הגימור, ניתן לצבוע אתו בזהירות לפני שאתם מורחים את משחת הנעליים – אז המראה יהיה אפילו טוב יותר.
אם אתם צובעים רהיט בעצמכם, כדאי שתשמרו את שאריות הצבע בו השתמשתם לצביעה גם בשביל מקרים כאלו של צורך בהשלמת צבע. אם מדובר על שריטה או פגיעה קטנה, אפילו אין צורך להוציא מברשת – פשוט השתמשו במקל אוזניים, טבלו אותו בצבע והשלימו.
טיפ מספר 6:
אם יש לכם חלקי מתכת ברהיט העץ וברצונכם למרק גם אותם, פרקו אותם מרהיט העץ ובצעו את העבודה בנפרד. כדאי לעשות כל חלק בנפרד על מנת שתזכרו לאן להחזיר אותו. כדאי להשתמש בחומר איכותי להברקת המתכת, כדי שהתוצאה תישמר לאורך זמן. לאחר שהחלק המתכתי מבריק ואתם מרוצים, החזירו אותו אל מקומו ברהיט העץ והיזהרו לא לשרוט את העץ כאשר אתם עושים זאת.
טיפ מספר 7:
עץ לא צריך שיזינו אותו בשמנים או חומרי פוליש למיניהם. ברגע שצבעו את העץ בחומרי גמר, הוא נאטם לגמרי וכל חומר שתנסו ליישם לא ממש יצליח לחדור את הגימור.
טיפ מספר 8:
ישנן כמה דרכים פשוטות להסיר את עיגולי החום שנוצרו מכוס קפה חמה שהונחה על השולחן ללא תחתית, או ממגש הפיצה שהנחתם על שולחן האוכל. הדרך הראשונה והפחות חודרנית היא שימוש בחומר משייף, אותו ניתן להכין לבד באמצעות משחת שיניים (ללא ג'ל) מעורבבת עם סודה לשתייה או שמן בישול מעורבב עם אפר. את החומרים האלה ניתן לשפשף עם האצבע בנקודה אחת של האזור שניזוק ולבדוק אם זה עובד.
הדרך השנייה לטפל בעניין היא לשים מגבת או בד כלשהו על האזור, להניח מעל מגהץ המחומם לחום בינוני ל-10-20 שניות ולהזיז אותו כל הזמן. יש לבדוק לעיתים קרובות מה קורה מתחת למגבת עד שאתם מקבלים את התוצאה הרצויה.
טיפ מספר 9:
כאשר אתם באים לרכוש מוצר עץ חדש או ישן, הסתכלו עליו מכל הצדדים ולא רק מקדימה על האזור "היפה". בדקו את המגירות, את צדי הרהיט, את התחתית שלו וכדומה – אתם תוכלו לדעת יותר על אופי ואיכות בניית הרהיט וכן על גילו (במידה ומדובר על ענתיקה).
טיפ מספר 10:
חידוש או צביעה מחדש של רהיט עץ זה רעיון טוב בדרך כלל, אך כדאי להתייעץ עם אדם המכיר את הפריט כדי להבין בן כמה הוא, מאיזה עץ הוא עשוי וכדומה. יכול להיות שהרהיט בסך הכל צריך ניקוי יסודי כדי להיראות טוב. בכל מקרה – אם החלטת לחדש את הרהיט ולקחת זאת כפרויקט רציני, יהיו כאלה שיגידו שכדאי שאיש מקצוע יעשה את העבודה. אנחנו מאמינים שאפשר לעשות זאת לבד – כמובן בתנאי שאוהבים את ההתעסקות ושיש סבלנות. חברות הצבעים הגדולות פיתחו צבעים וחומרים שונים לעץ המקלים על העבודה ונותנים תוצאות מעולות שנשמרות לאורך זמן. לקריאה על תהליך חידוש רהיט עץ ישן לחצו על הלינק