איך מטפלים בקרש חיתוך מעץ ובבוצ'ר בלוק
מאת: אורי ברקן
משטחי עץ יכולים לשמש אותנו גם במטבח כמשטחי חיתוך כגון בוצ'ר בלוק או קרש חיתוך, וגם בתחום זה יש צורך לטפל בעץ במהלך הזמן כדי לשמור עליו. במאמר זה נפרט לגבי ההבדלים בין בוצ'ר בלוק לקרש חיתוך, אופן הטיפול בהם ועוד.
כאשר נזכיר במאמר זה את הבוצ'ר בלוק, הכוונה היא למשטח נייד המיועד לחיתוך. בארץ נוהגים לדבר על בוצ'ר בלוק כעל משטח עבודה במטבח בו רבים משתמשים במקום בשיש, אך לסוג זה של משטח נתייחס בסוף המאמר.
ההבדל בין בוצ'ר בלוק לקרש חיתוך מעץ
אמנם הם מאוד דומים במהות שלהם, אבל בכל זאת ישנם כמה הבדלים מהותיים בין שני המוצרים:
עובי משטח העץ: כאשר מדובר על בוצ'ר בלוק, העובי מתחיל מכ-1.5 אינץ' (כ-4 ס"מ), בעוד שקרש חיתוך עוביו לא יותר מ-1 אינץ' (כ-2.5 ס"מ).
גודל המשטח: ההמלצה לגודל של בוצ'ר בלוק היא לפחות 30X30 ס"מ, על מנת שיספיק להנחת נתח הבשר. גודל קרש חיתוך יכול להיות קטן יותר – לפי הצורך.
מהות המשטח: בוצ'ר בלוק נועד לחיתוך וקיצוץ בשר ולכן המשטח חייב להיות חזק ועמיד. זו הסיבה שהעובי צריך להיות כפי שצוין מעלה – היציבות של המשטח והמשקל שלו צריכים להיות טובים על מנת שיהווה בסיס איתן. קרש חיתוך לעומת זאת, נועד לחיתוך רגיל ועדין יותר של מוצרים שונים במטבח.
מבנה המשטח: בוצ'ר בלוק עשוי חתיכות עץ המודבקות אחת לשנייה (בדוגמת קוביות או רצועות) מה שמקנה לו חוזק נוסף על סוג העץ והעובי. קרש חיתוך יכול להיות עשוי חתיכת עץ במשטח אחד.
גימור של קרש חיתוך ובוצ'ר בלוק
משטחי החיתוך, בין אם מדובר בבוצ'ר בלוק או בקרש חיתוך, צריכים להיות מיוצרים מעצים שהם כמה שפחות נקבוביים, כלומר עצים קשים וצפופים, על מנת לצמצם את האפשרות לחדירת בקטריות וזיהומים.
לגבי הגימור – למען האמת המילה גימור בהקשר הזה היא מעט מטעה, שכן אין באמת גימור. את המשטח כדאי למשוח בשמן שאינו שמן צמחי או שמן לבישול, כיוון שאחרי זמן מה יעלה ממנו ריח של ריקבון. השמן חייב להיות שמן ניטרלי טהור על מנת למנוע מצב זה כמו שמן שקדים, שמן אגוזים או שמן מינרלי מבית המרקחת. את השמן יש לחדש מדי פעם, בעיקר לאחר ששוטפים את המשטח אחרי השימוש בו.
מכיוון שמדובר במוצר העשוי עץ, אין להשאירו רטוב או להשרות אותו במיכל מים. ניתן לשפשף אותו עם מים וסבון כלים ולייבש היטב באופן ידני. לאחר שכל הרטיבות והמים התנדפו והמשטח יבש, ניתן ליישם את השמן.
כאשר המשטח חדש, יש ליישם מספר שכבות של שמן (רצוי בחדר חמים או שהשמן עצמו יהיה חמים – זה עוזר לו לחדור אל העץ). לאחר כל יישום של שכבה, יש לנגב את השאריות, לתת לשכבת השמן להיספג ואז להוסיף עוד שכבה. השמנים הללו לעולם לא מתייבשים או "מתאחים" וכפי שצוין מעלה, יש לחדשם באופן תדיר ואפילו לאחר כל שטיפה של המשטח.
גימור משטח עץ לעבודה במטבח
כפי שציינו בתחילת המאמר, ישנם גם משטחים המיועדים לעבודה במטבח אך לא לחיתוך והם מותקנים במטבח במקום השיש המסורתי. על משטחים אלו ניתן ליישם גימור המיועד לאזורים רטובים כגון לכה למטבח ולאמבטיה המיועדת למשטחי עץ באזורים רטובים וחשופים ללחות. הלכה על בסיס מים והיא חזקה במיוחד ומגנה היטב על העץ בסביבה קשה כמו המטבח. היא עמידה בטמפרטורות קיצוניות של חום וקור, עמידה מאד לשריטות ולכימיקלים של חומרי ניקוי. כמו כן, היא חסרת צבע ואינה מצהיבה.