צבע לברזל
מאת: אורי ברקן
ברזל הוא המתכת הנפוצה ביותר בשימוש האדם עוד מתקופות פרה-היסטוריות, והוא משמש תעשיות רבות, בעיקר תעשיות כבדות כגון, בנייה, מכונות, כלים ומוצרים שונים. ברוב התעשיות הוא נמצא בצבעו המקורי (כסוף), אך בשימושים מסוימים כגון עיצוב הבית, גם צובעים אותו על מנת שיתאים וישתלב כראות עיני המעצב.
מאמר זה מוקדש לנושא צביעת ברזל, החל מתכונות הברזל הייחודיות, דרך בחירת צבע לברזל ועד הדרך הנכונה לצבוע ברזל. אז אם אתם חושבים להקים גדר ברזל בחצר, להשתמש בפרזולי ברזל מיוחדים לפרגולה או לשפץ רהיט בו משולב ברזל וכדומה, המאמר הזה הוא בשבילכם.
מה מיוחד בברזל לעומת מתכות וחומרים אחרים
אחת התכונות הבולטות של הברזל, בניגוד למתכות אחרות, היא שהוא מחליד כאשר הוא בא במגע עם אוויר ומים בתהליך שנקרא קורוזיה, בניגוד למתכות אחרות שבמגע עם אוויר ומים נוצרת להן שכבת מגן העוצרת תהליכי קורוזיה.
זוהי תכונה ייחודית שמשפיעה על האופן בו משתמשים בברזל – הוא חייב להיות מצופה בצבע אטום למים לגמרי או לעבור גלוון (גלוון משמעו ציפוי הברזל במתכת אחרת שאינה מחלידה כגון תחמוצת אבץ, מה שיוצר שכבת מגן המונעת מהברזל להתחמצן).
בתחום הצבע, הטכנולוגיה מאוד התקדמה בשנים האחרונות וחברות צבעים המכבדות את עצמן מייצרות גם צבעים ייעודיים למתכות וברזל במיוחד, וזאת על מנת לענות על הצורך של הצרכנים בצבע איכותי שיאטום את הברזל היטב לטווח ארוך.
מה היתרונות של צבע ייעודי לברזל על פני צבעים אחרים
צבע מהדור החדש המיועד לברזל, ייתן מענה גם לבעיות חלודה קיימות וגם לפן האסתטי. צבע ייעודי לברזל, אמור לעשות כמה פעולות:
- לחדור עמוק אל המתכת
- לעצור את החלודה מפני התפשטות נוספת
- להוות שכבת גמר שתישאר לאורך שנים
- לעמוד בפני פגעי מזג אוויר כגון גשם ולחות וגם בפני לכלוך ואבק
צבע מומלץ לברזל העומד בתנאים אלו (ואף יותר) נקרא רסטול דקו של חברת Owatrol. אחת התכונות החשובות של צבע זה היא האפשרות ליישומו ישירות על חלודה. כמו כן, הוא נשאר גמיש לאחר הצביעה והייבוש מה שמונע התקלפות וסדקים. את הצבע ניתן ליישם גם על ברזל מגלוון. הצבע מבוסס על שמן מיוחד של חברת Owatrol המאפשר לצבע לחדור לעומק המתכת ולהיצמד למתכת באופן מיטבי.
צבעים אחרים שמיועדים לצביעה כללית, אינם חודרים עמוק מספיק, אינם מסוגלים לעצור חלודה אם היא קיימת (מה שיאפשר לחלודה להמשיך להתפשט ו"לאכול" את הברזל מתחת לצבע) ועלולים להתקלף בעתיד הלא רחוק ובכך לחשוף את הברזל שוב לאוויר ולחות כך שתיווצר חלודה.
כל כמה זמן צריך לצבוע ברזל
אם צבעתם את הברזל עם צבע אטום לגמרי שהוא גם שומר על גמישות ובכך לא מתקלף (כמו רסטול דקו), אתם יכולים להיות שקטים לשנים רבות: אם מדובר על צביעה של ברזל הנמצא בחוץ, הצבע יחזיק כ-8-10 שנים, ואם מדובר על פריטים הנמצאים בפנים הבית הצבע אף יחזיק לשנים נוספות.
פעם, כאשר טכנולוגיית הצבעים עוד לא הייתה מתקדמת כמו היום והיה פחות ידע נגיש בנושא, היה צורך בצביעת הברזל כל כמה שנים בודדות, בהתאם למצבו ובהתאם לתנאים – חוץ או פנים.
מהי הדרך הנכונה לצבוע ברזל
ישנם שני מצבים שצריך להתייחס אליהם כאשר מדובר בברזל – ברזל חדש ללא חלודה או ברזל שכבר יש עליו חלודה בשלבים שונים. הרעיון הוא להכין את הברזל לצביעה ואז לצבוע אותו. להלן הפירוט:
צביעת ברזל עם חלודה – כאשר קיימים חלודה על גבי הברזל וגם צבע ישן, מומלץ להסיר את הצבע הישן לפני תחילת הצביעה, ובחלודה יש לטפל בהתאם למצביה השונים. בנוסף יש להסיר מהברזל כל לכלוך וזיהום הקיימים עליו.
את הסרת החלודה וניקוי הברזל יש לבצע לפי מצב החלודה:
- שכבת חלודה דקיקה עם מעט קילופים – ניתן לנקות באמצעות מברשת ברזל ידנית. המברשת תסיר גם לכלוך ושומנים. לאחר מכן ניתן לצבוע ישירות עם הרסטול דקו.
- חלודה המכסה את כל שטח הברזל עם מעט נקודות של קורוזיה – ניתן לנקות באמצעות מברשת ברזל ידנית חלקים רופפים ולמרוח שכבת יסוד של לכה למתכת מנטרלת חלודה.
- חלודה עמוקה ונקודות קורוזיה רבות על פני כל המשטח –– ניתן לנקות באמצעות מברשת ברזל ידנית חלקים רופפים ולמרוח מספר שכבות יסוד של לכה למתכת מנטרלת חלודה עד לרוויה מלאה של החלודה בלכה. על החלודה להיות במצב יציב ושאינו מתפורר.
לאחר מכן יש לצבוע את המתכת עם צבע ייעודי למתכת שניתן לצבוע אותו על חלודה כגון רסטול דקו, על פי הוראות היצרן. בעיקרון כאשר הברזל נקי, מיישמים את הצבע ונותנים לו להתייבש כ-24 שעות.
צביעת ברזל חדש – אם הברזל חדש ונקי, פשוט מיישמים את הצבע על מנת שיגן עליו כבר מעכשיו. כך תמנעו מהחלודה להגיע ותוכלו להיות שקטים. חשוב מאד לנקות עם ממיס לכלוכים ושומנים ואז לצבוע.
אם אתם צריכים לצבוע משטח מתכת או ברזל גדול יחסית, כדאי שתקראו גם את המאמר המדבר על הכנת משטחי מתכת לצביעה.
לייעוץ נוסף בעניין צביעת ברזל ומתכות, אתם מוזמנים לדבר איתנו – ניתן ליצור קשר באמצעות הטופס או באמצעות הטלפון 1-700-70-71-10.