מניפת גוונים באינטרנט
מאת: אורי ברקן
מניפות גוונים הן כלי עזר חשוב לחובבי עשה-זאת-בעצמך, מעצבים, אדריכלים ואנשי מקצוע נוספים. כיום ניתן למצוא מניפות גוונים בכמה פורמטים ועל כך במאמר זה.
מהי מניפת גוונים
מניפת גוונים או פלטת צבעים, יכולה להיות פיזית ואז מדובר בפיסות נייר עבה ומשובח המסודרות כמניפה כאשר כל קלף מציג סדרת צבעים או גוונים. בעזרת דפדוף במניפה ניתן להבחין בין הבדלים זעירים בין גוונים שונים של צבע אחד, למשל גוונים של אפור דרך השוואה ויזואלית ביניהם. בלי הצמדה והשוואה זו של גוון מול גוון, היה מאוד קשה להבחין בהבדלים העדינים. מניפת הגוונים יכולה להיות גם וירטואלית כך שניתן לצפות בגוונים ובצבעים השונים באמצעות מחשב או מכשירים ניידים, וגם אז הם מסודרים באופן שניתן להשוות ביניהם.
כאשר בעבר היינו רוצים לבחור בצבע כלשהו, לקיר, לעץ, מתכת, פלסטיק ועוד, היינו מדפדפים במניפת הצבעים בחנות כדי לבחור צבע וגוון המתאימים לנו ביותר. לעיתים היינו משאילים את מניפת הצבעים על מנת לבדוק את הגוונים ישירות על רהיט או קיר שרצינו לצבוע על מנת לקבל מושג טוב עוד יותר של הגוון הרצוי. כיום ניתן וגם פשוט יותר לראות את רוב מניפות הצבעים הקיימות ישירות באתרים שונים באינטרנט כפי שהזכרנו קודם, דבר שמקל מאוד מאחר ולא צריך לנסוע לחנות על מנת להתרשם מהגוונים השונים, וניתן לעשות זאת ישירות בביתכם, במחשב, נייד ואפילו טלוויזיה חכמה.
אילו מניפות גוונים קיימות בישראל
בעולם, ובאירופה במיוחד, קיים סטנדרט מוסכם של גווני צבעים הנקרא RAL. סטנדרט זה נוסד בגרמניה בשנת 1925 ומאז הפך למוסכם. מניפות RAL נמצאות בשימוש נרחב על ידי חברות ואנשים פרטיים כאחד, וחברות רבות עושות שימוש בסטנדרט של RAL על מנת ליצור את המניפות הייחודיות שלהן ועל כך מוסיפות גוונים נוספים, חלקם רק שלהן.
חיפוש קצר באינטרנט יציג לכם תוצאות רבות של מניפות גוונים בישראל של חברות המייצרות את הצבע בעצמן או לחילופין מייבאות אותו. לדוגמה: מניפות של טמבור, נירלט, סאן דק, סיקנס, פלאד ועוד.
איפה אפשר לראות את מניפות הגוונים
כאמור ניתן לבקר בחנויות צבעים שונות ולבדוק פיזית מניפות גוונים של חברות שונות וגם ניתן לראות מניפות גוונים באתרי אינטרנט שונים. למשל באתר של סאן דק, תוכלו לבחור בין אלפי גוונים במניפות שונות של חברות הצבעים המיובאות על ידי החברה. בדיקת גוונים דרך מניפת גוונים מקוונת היא דרך נוחה ומהירה לקבל מושג ראשוני, ודרך נהדרת לראות במהירות את כל הגוונים הזמינים. חשוב לדעת כי מסכי מחשב יכולים לעוות במעט את נראות הגוונים בהתאם לאיכות ולכוונון שלהם. כמו כן תמיד מומלץ לבדוק גוונים בתנאי תאורה מקבילים לאלה שהגוון יהיה בשימוש בהם. תנאי תאורה משפיעים על תפיסת הצבעים שהעיניים שלנו רואות, וזאת קשה לעשות עם מניפת צבעים מקוונות. כמו כן המצע עליו צובעים, למשל צבע טבעי של עץ, גם הם יכולים להשפיע על הגוון שנצבע ולשנותו ויש לקחת זאת בחשבון כאשר בוחרים את הגוון.
דבר אחרון, כוחם של מחשבים מסייעים רבות גם באיתור הגוון הנכון לכם, למשל באתר של סאן דק, תוכלו לקבל עזרה מקוונות ממוחשבת בבחירת הגוון וזאת על ידי שאלון מובנה שבסופו תקבלו הכוונה לגוונים רלוונטיים:
- סוג המשטח אותו צובעים – עץ, פורמייקה, בטון, מתכת וכו'
- גימור רצוי – אטום, שקוף, חצי שקוף וכו'. רלוונטי לחלק מהחומרים
- המיקום של המשטח שייצבע – חיצוני או פנימי
- מהו הפריט אותו צובעים – רהיט, חיפוי כלשהו, גדר וכו'
ישנן עוד מגוון שאלות המוצגות לכם בהתאם לתשובות שבחרתם בשאלות הקודמות. בסיום תהליך המענה על השאלון, תקבלו המלצות למניפות רלוונטיות.