בית מעץ - מהם היתרונות והחסרונות בלחיות בבית עץ?
מאת: אורי ברקן
בשנים האחרונות חלה התעוררות מחודשת של בניית בתי עץ בענף האדריכלות, לא רק אבל גם בגלל המודעות הסביבתית המוגברת. אדריכלים מודרניים משלבים עיצובים חדשים רבים מספור בתכנון בתי עץ, ובכך מאפשרים לבעלי הבתים אפשרויות בחירה, שיפורים טכנולוגיים ומגורים במבנה יפהפה, חזק ואמין שקל לבנות אותו.
המדינות שבהן בתי עץ הם פופולריים מאוד בעולם המערבי כוללות את ארצות הברית, סקנדינביה ומדינות נוספות באירופה, קנדה, אוסטרליה ויפן. הפופולריות גואה במהירות כי קבלנים, אדריכלים ויזמים החלו להבין את היתרונות השונים של החיים בבית מעץ.
בניה של בית מעץ מהירה ויעילה יותר מהבניה המסורתית באבן. הסיבה לכך היא שהאלמנטים שנדרשים לבנייתו של הבית מיוצרים מראש במפעל, וכל שנדרש הוא להרכיב את כולם יחד באתר הבניה.
בנוסף, בבית אבן אי אפשר להתחיל בהתקנת מערכות החשמל והאינסטלציה עד שהמבנה עומד על תילו. בבית מעץ מערכות אלה מתוכננות לרוב מראש במפעל הייצור, כך שהבניה יכולה להסתיים מוקדם יותר.
יתרונות תרמיים
אחד היתרונות הברורים של בית מעץ הוא הכללת הבידוד במבנה עצמו. חומר בידוד, כמו צמר זכוכית, שממולא בחלל הפנימי של הקירות, מאפשר את בידוד המבנה וחוסך כ-75% מצריכת האנרגיה לקירור ולחימום.
בבית מאבן לוקח זמן עד שהטמפרטורה בכל חדרי הבית מגיעה לרמה המבוקשת. לעומת זאת,קירות שעשויים מעץ מבודד, יתחממו או יתקררו במהירות רבה מאוד.
עם זאת, התשובה לסוגיה זו תלויה באורח החיים של תושבי הבית. אם אתם בלאו הכי מחממים את הבית ברציפות במשך כל החורף, מהירות ההתחממות אינה רלוונטית. אבל אם אתם מבקשים לחמם את הבית לשעה קלה בבוקר, ואחר כך שוב אחרי הצהריים או בערב– המהירות היא משמעותית. כמו כן בית מעץ ישמור ויבודד את הטמפרטורה טוב יותר וכך יחסוך באנרגיית חימום או קירור.
בידוד אקוסטי
הדרך הקלה ביותר להגן מפני רעש היא להקים משהו מוצק וכבד שיחסום את מקור הרעש. כי לחומרים כבדים יש יכולת להקהות את כל סוגי הצלילים. לכן, לבית האבן, בגלל משקלו הכבד, יש יתרון מבחינת יכולת ההתמודדות עם רעשים על פני המבנה הקל יותר של בית העץ.
אבל, גם בבית עץ ניתן להפחית רעשים על ידי בניית שני קירות נפרדים עם רווח ביניהם. את הפער אפשר למלא בחומרים סופגי קול כמו צמר זכוכית בשילוב עם קלקר. אפשר להשתמש בחומר זה גם לבידוד בין חדרים שממוקמים זה מעל זה בקומות שונות.
סכנת עיבוי
העיבוי נגרם על ידי אוויר לח וחם שמיוצר בעת חימום כתוצאה מפעילויות כמו כביסה ובישול. אוויר לח נוטה לעבור למקום שבו האוויר יבש יותר, בדרך כלל מהצד הפנימי לחיצוני. כשהלחות עוברת דרך הקירות, הטמפרטורה בחדר צונחת, היכולת שלה להכיל אדים יורדת ובסופו של דבר המים מתחילים להתעבות. בחורף, תופעה זו יכולה להופיע גם על גבי הקירות, החלונות, או משטחים פנימיים אחרים ולגרום לנזק לטווח ארוך.
בבנייה מאבן, הקירות החיצוניים מאפשרים ללחות לעבור דרכם בהדרגה ועיצוב השטח הפנימי של הקירות מאפשר ניקוז של המים מהם והלאה. אבל, כשמדובר בקיר מעץ, מניעת העיבוי אינה פשוטה, והיא אחת הדאגות העיקריות של קבלני הבתים מעץ.
השיטה היעילה ביותר היא להניח יריעות ניילון או רדידי גבס בין הציפוי הפנימי של הקיר לבין הבידוד,שימנעו את מעבר הלחות דרכם.
אש ומזיקים
ברור לכולם שעץ יכול להישרף, בעוד שבית אבן לא. למרות שגם הוא יתפורר בטמפרטורות גבוהות מתמשכות. עובדה זו עלולה להוביל למסקנה החפוזה שמבני עץ אינם בטוחים מפני שריפות כמו מבני אבן. אבל המציאות אינה כה חד משמעית. זאת משום שהעץ, שבו משתמשים לבניית קירות הבית, עובר תהליכים שונים של מעקבי בעירה שמגבירים את העמידות שלו בפני אש ומזיקים שונים.
תחזוקה שוטפת
על פניו נראה כי בית מעץ מצריך תחזוקה רבה יותר מבית אבן. אבל, האמת היא שגם זה וגם זה זקוקים לתחזוקה שוטפת. אם מדובר בעץ, שימוש בציפויים איכותיים, כמו ציפוי אלקלייד/סינתטי שקוף שנקרא Sikkens Cetol Log&Siding, מעניק לקירות העץ החיצוניים הגנה אופטימלית יחד עם מראה איכותי.
עלויות
בניית בית מעץ זולה יותר מאשר בנייה מאבן. החיסכון הניכר מושג בגלל עלויות העבודה הנמוכות ובגלל החיסכון באנרגיה.