רצפת בטון – הכנה לצביעה
מאת: אורי ברקן
זהו מאמר ראשון בסדרה של 3 מאמרים, כדי לספק הסברים ורקע מקצועי בתחום רצפת בטון בשלבי ההכנה לקראת צביעה וחידוש.
השאלה "האם צריך להכין את הרצפה לפני צביעתה בצבע" היא אחת השאלות הנפוצות בהן אנו נתקלים. בעקבות השאלה הזו, הכנו את המדריך הבא על מנת לסייע ללקוחותינו להשלים את משימת צביעת הרצפה בהצלחה.
בכל מקרה של שאלה או הבהרה, נשמח אם תצרו קשר על מנת שנוכל לסייע לכם בקבלות ההחלטות על מנת להצליח בפרויקט.
ניקוי רצפת בטון והכנת המשטח
ניקיון המשטח והכנתו לפני יישום צבע רצפה הם עניין של היגיון בריא, בתנאי שאתם מבינים את טבעם של החומרים בהם תשתמשו ואת מצבם של המשטחים בהם אתם רוצים לטפל. לכן, שאלה זו היא זהה לשאלות כמו "האם צריך לנקות ולהכין עץ לפני צביעתו" או "האם צריך להכין משטח מתכת לפני צביעתו" וכדומה. יש לזכור גם שעל משטחים אחרים, איננו נוהגים ללכת או לנסוע עם מכונית, ולכן דרישות ההיצמדות וביצועי הצבע של צבעי עץ ומתכת יהיו פחותים מאשר צבעים המיועדים לרצפה.
אף אחד עם היגיון בריא לא יחשוב לרגע להשאיר משטח המיועד לצביעה, מלוכלך! הלכלוך הנמצא על המשטח ממלא נקבוביות זעירות ולא מאפשר לצבע לחדור פנימה למשטח ובכך להיצמד אליו היטב ולאורך זמן. גם קיר חדש שנבנה צריך לעבור ניקוי מאבק לפני צביעתו, אחרת הצבע נצמד לאבק או ללכלוך ולא אל הקיר עצמו, ועלול להתקלף במהירות. לא לשכוח שזהו קיר, עליו לא הולכים או נוסעים, אז תארו לכם מה קורה עם משטח שכן הולכים או נוסעים עליו – הצבע לא יחזיק פשוט. לכן, לאחר שמטאטאים היטב את המשטח עם מטאטא או מברשת בעלי זיפים נוקשים, כדאי גם לעבור עליו עם שואב אבק, על מנת לוודא שהניקוי נעשה היטב וביסודיות.
בשורה התחתונה – אם משטח הבטון הצבוע הולך להיות מקום עליו הולכים או נוסעים, ובמיוחד במקומות בהם השימוש במשטח הוא עוד יותר מסיבי (כמו במבנים תעשייתיים לדוגמה, בהם נוסעים כלי רכב כבדים), הדרישה לנקות ולהכין אותו לפני הצביעה, על מנת שהצבע ייצמד היטב, היא דרישה הגיונית.
צריך לזכור שאפילו צבע אפוקסי על בסיס מים עולה כ-500-700 ₪ ל-4-5 ליטרים, אז המעט שאתם יכולים לעשות על מנת שהפרויקט יצליח כבר בפעם הראשונה, הוא לנקות ולהכין את פני השטח.
ניקוי יסודי לפני צביעה של רצפת בטון – חוקי יסוד
- יישום צבע לרצפה צריך להיעשות על גבי משטח בטון או מלט יבשים לגמרי.
- יש להסיר כל לכלוך, אבק או חומר מתפורר או משוחרר.
- יש להסיר כל חומר מזוהם שנשפך בעבר כגון כתמי שמן או גריז וכדומה, וכן שאריות חומרי פוליש לרצפה.
- במשטחי בטון חדשים יש לדאוג שלא נשארו חומרי חיזוק ואיחוי (מוספים) משלב היציקה.
- המשטח חייב להיות ברמת חוזק בהתאם לשימוש (לדוגמה אם מדובר במשטח בטון הנועד לחניה לעומת משטח בטון המיועד למפעל תעשייתי – החוזק והעובי של המשטחים הוא שונה וחייב להתאים לשימוש).
- יש להסיר כל צבע קודם שמתקלף, רופף או שאינו צמוד לגמרי למשטח. אם קיים על המשטח צבע בטון קודם שהוא צמוד למשטח, ניתן לכסותו עם צבע אחר לפי הפירוט הבא:
- אם הצבע הקיים הוא אקריליק או אלקאייד פוליאוריטני חד רכיבי, ניתן לכסות בצבע מחומר זהה בלבד. במקרה הזה מומלץ להסיר את הצבע ולצבוע מחדש בצבע אפוקסי על בסיס מים שהוא עמיד יותר. בטווח הרחוק זה יוצא זול יותר.
- אם הצבע הקיים הוא פוליאוריטני, ניתן לכסותו עם צבע אפוקסי, בתנאי שהמשטח משופשף היטב.
- אם הצבע הקיים הוא אפוקסי על בסיס סולבנטי או נטול סולבנט, ניתן יהיה לכסותו עם צבע אפוקסי מכל סוג, בתנאי שהמשטח משופשף היטב.
- אם הצבע הקיים הוא צבע אפוקסי על בסיס מים, ניתן לכסותו עם צבע אפוקסי על בסיס מים באופן ישיר, ללא צורך בשפשוף המשטח.
אם תשמרו על כללי יסוד אלו בתהליך הניקוי וההכנה של המשטח הרצוי, תוצאות צביעת המשטח יהיו טובות ואיכותיות.
ניקוי והכנה לצביעה – משטח בטון חדש
לפרויקטים ביתיים או קטנים יחסית בהם שכבת הבטון איננה עבה במיוחד (רצפה ביתית, חניה), הדברים החשובים ביותר לפני צביעה, הם ייבוש והתקשות מלאים של הבטון, וכן ביצוע גמר נכון.
ייבוש וחיזוק הבטון
בטון חדש חייב להיות בן 28 ימים לפחות ולעבור אשפרה כראוי, בתנאים בהם הוא אינו חשוף לרטיבות כלשהי (גשם וכדומה), לפני שניתן לצבוע אותו.
בפרויקטים גדולים יותר או כאלו בהם שכבת הבטון עבה משמעותית (מפעלים, חנויות וכדומה), זמן הייבוש הוא ארוך משמעותית. לדוגמה, עם משטח בטון בעובי של כ-20 ס"מ כאשר המשטח נמצא במקום ללא חימום או אוורור, יכולה גם לעבור שנה עד שהוא יתייבש לגמרי לרמה של 4% לחות – הרמה המקסימלית המומלצת כתנאי לצביעת בטון עם כל צבע שאינו נושם.
אבל, קיימים היום בשוק צבעי בטון אפוקסיים, המאפשרים יישום מוקדם יותר. צבעים אלה אטומים למים, אך מה שנקרא "צבעים נושמים" שמאפשרים ללחות לצאת החוצה, כך שהבטון יכול להמשיך להתייבש גם לאחר הצביעה. אם יש לכם ספק לגבי כמות הלחות הקיימת בבטון לפני הצביעה, מומלץ לבצע "מבחן לחות" כפי שיפורט בהמשך ולפעול על פי ההמלצות.
בנוסף, אם הפרויקט שלכם דורש צבע רצפה נטול סולבנט על מנת לעמוד בדרישות ובביצועים, עדיין יש אפשרות לבצע את העבודה בהצלחה באמצעות הפתרונות הבאים ויישומם לפני הצביעה:
- שימוש בציוד ייבוש מתקדם
- שימוש בתערובת מים מיוחדת המפחיתה לחות בבטון
- שימוש בחומרים חוסמי לחות
גימור משטח בטון ומגבלות שונות עבור צביעת הרצפה
להצלחת פרויקט הצביעה, יש לוודא שהמשטח לא עבר תהליך של גימור יתר, מה שייצור שכבה דחוסה מדי ובלתי חדירה, וימנע מהצבע לחדור לבטון ולהיצמד אליו כראוי. שכבה חלשה ושבירה זו הנקראת "קליפת בטון"היא מעין קרום שנוצר מאבק המופרש מהבטון ומדולל בנוזלים רבים, ונוכחותה לא מאפשרת לצבע לחדור אל הבטון אלא רק להיצמד אליה. בעתיד השכבה הזו תתנתק מהבטון עצמו, ואיתה גם הצבע. המהירות בה זה יקרה, תלויה בשימוש בבטון והתנועה עליו.
אם אתם סבורים שיש לכם על הבטון שכבה כזו, ניתן לבצע בדיקה של העניין ע"י "מבחן השריטה" ו"מבחן טיפות המים"– הפירוט בהמשך. בגדול – אם ניתן לגרד את המשטח לעומק של 0.3 עד 2 מ"מ, אז השכבה קיימת ויש לפעול להסרתה באמצעים מכניים. אם לא ניתן לגרד את המשטח בקלות, השכבה ככל הנראה אינה קיימת. אבל, אם המשטח בכל זאת צפוף במיוחד, חלק מאוד ובלתי חדיר, יש להשתמש במכשור מכני ש"יפתח" את המשטח על מנת שחדירת הצבע והיצמדותו יהיו אופטימליים.
זרזי ייבוש ואיחוי (מוספים) והסרתם ממשטח בטון
לבסוף, על מנת להחליט על שיטת הניקוי וההכנה של משטח הבטון, יש לוודא שאין שאריות של זרזי ייבוש ואיחוי (מוספים למיניהם). אלו מבוססים בדרך כלל על חומרים אקריליים או שעווה, ותפקידם הוא לשפר את חוזק הבטון תוך הפחתת שיעור התאדות המים ושליטה בייבוש הבטון תוך מניעת התכווצותו, סדקים או התאדות מים מהירה מידי שתביא לבטון חלש שמועד להתפוררות ואבק תמידי.
למרבה המזל, חומרים אלו אינם מיושמים בדרך כלל על רצפות ביתיות, מבני מסחר ותעשייה קטנים, אבל בכל מקרה יש לבדוק עם הקבלן על מנת לוודא שאכן החומר לא יושם. בנוסף, השימוש בחומר לא אמור להיכלל במפרט הבניה של שום מבנה תעשייתי, מחסן או אזור מסחר, אם הרצפה בהם אמורה להיצבע. גם כאן מומלץ להתייעץ עם הקבלן ולוודא.
היכן שהשתמשו במוספים כאלו, יש להשתמש בציוד מכני מיועד על מנת להסירם.
ניקוי והכנה לצביעה – משטח בטון קיים או ישן
אבחון והערכת מצב משטח הבטון
כאשר מיישמים צבע על רצפת בטון קיימת, הדרישות זהות לאלו של צביעת בטון חדש. אבל, סביר להניח שמספר דברים קרו למשטח:
- המים בתערובת הבטון המקורית התייבשו
- הקרום הדק שנוצר על הבטון הוסר תוך כדי טאטוא או תנועה על גבי המשטח
- שאריות זרזי הייבוש והאיחוי הוסרו תוך כדי תנועה או נשחקו
כדי להיות בטוחים במצב המשטח, כדאי לבצע את הבדיקות כפי שהן מפורטות בהמשך המאמר. שימו לב שיכול להיות שחלקים שונים במשטח נמצאים במצבים שונים – חלקים שעליהם הייתה פחות תנועה, נשחקו פחות לדוגמה, ולכן את הבדיקות יש לערוך בכמה אזורים על המשטח.
ניקוי משטח הבטון
אחד הדברים הברורים שיש לעשות לפני צביעת משטח בטון קיים, הוא הניקיון, ובנוסף סביר להניח שיהיה צורך בתיקונים במשטח עצמו שנפגע עם השנים.
כל ניקוי משטח בטון ישן שהיה בשימוש והתלכלך, כרוך בבחירה של אפשרות אחת או שילוב כמה שיטות: חומרי ניקוי יסודיים יחד עם שטיפה במים נקיים, שימוש בציוד מכני כגון ניקוי בלחץ מים, או טאטוא והברשת המשטח באופן ידני/מכני. הבחירה בשיטת הניקוי תלויה במצב המשטח ובאופי הלכלוך שנמצא עליו. שטיפת המשטח במים נקיים מומלצת מאוד לאחר ביצוע כל אחת משיטות הניקוי מהן בחרתם, ועדיף כמה שיותר מהר לאחר סיום הניקוי. חשוב מאוד לזכור שיש להוריד את כמות המים הנותרת על המשטח לאחר השטיפה על מנת שמה שנותר יוכל להתאדות בקלות ולגמרי לפני הצביעה.
ייבוש המים אמור לקחת לפחות יומיים, כמובן תלוי בכמות המים בה השתמשו ובתנאי מזג האוויר באזור. אם נותר עוד לכלוך לאחר הניקוי, יש לחזור על התהליך שוב עד שהבטון נקי.
לאחר הניקוי, ישנה סבירות גבוהה שפגמים פיזיים במשטח, כגון סדקים, יתגלו. יש לטפל בפגמים אלה כמובן לפני הצביעה, ועל תיקון פגמים בבטון ניתן לקרוא בחלקי המאמר הבאים.
המאמר באדיבות buyfloorpaint.
עוד במדריך המלא לחידוש וצביעת רצפת בטון:
חלק שני: בדיקת משטח בטון לפני צביעה – לחצו כאן
חלק שלישי: טיפים ושיטות להכנת משטח בטון לפני צביעה – לחצו כאן