בניית דק – האם לבנות לבד או לקחת איש מקצוע
מאת: אורי ברקן
בעלי בתים מתלבטים לא אחת אם לבצע שיפוץ בבית בעצמם או לשכור איש מקצוע. לעיתים קרובות ההתלבטות נובעת מכך שבעל הבית רוצה לנסות לבצע פרויקטים שונים בבית בעצמו, ולעיתים מדובר פשוט בניסיון לחסוך בהוצאות.
אז מהכדאי, לבנות את הדק בעצמכם או להטיל את המשימה על איש מקצוע?
כמובן שאין תשובה חד משמעית לשאלה זו. אם ניחנתם בתבונת כפיים ובהבנה בסיסית ביסודות הבנייה, אז לכו על זה. בעזרת גישה מתאימה, קצת למידה וכלי עבודה נדרשים תוכלו לבנות בעצמכם דק שיעלה יותר מ-50% פחות מאשר בנייה על ידי איש מקצוע.
יתרונות איש המקצוע
אין מחלוקת על כך שברוב המקרים בניית דק על ידי איש מקצוע, לעומת בנייה עצמית, תעניק לכם עבודה טובה יותר בזמן קצר יותר. אין כוונה לזלזל בכם חס וחלילה, אבל איש מקצוע מיומן כבר בנה הרבה דקים במהלך חייו, הוא בטח עושה את זה כל יום, מכיר את כל הדברים הקטנים שעלולים להשתבש, יודע כיצד להימנע מהם ואיך לתקן תקלות שמרחשות במהלך העבודה.
אם אתם שוקלים לבנות את הדק בעצמכם, סביר להניח שתצליחו לעמוד במשימה, כל עוד למדתם וביררתם היטב את שיטות הבניה וההדגשים החשובים על מנת שדק העץ יחזיק מעמד לאורך שנים רבות. ומבחינת העלויות, בוודאי תצליחו לחסוך כחצי מהמחיר. אבל, אל תשכחו לקחת בחשבון גם את עלויות כלי העבודה שאינם זולים. כלים, שאולי תשתמשו בהם רק פעם אחת ויחידה ואז ישכבו במחסן כאבן שאין לה הופכין.
סוג העץ לבניית הדק
עומדים לרשותכם מספר סוגי עצים, באיכויות ובמחירים שונים. הנפוצים ביותר בארץ הם עץ האורן ועץ האיפאה. לפני שתרכשו את העץ, כדאי להשוות בין סוגי העצים ולבחור את העץ שמתאים לכם. תוכלו למצוא מידע רב בנושא זה באינטרנט.
שלבים לבניית דק מעץ על אדמה
שלב ראשון– חפירת בורות. יש לחפור בקרקע בורות אליהם יוכנסו קורות היסודות של התשתית. ציפוי הקורות שיונחו בתוך הבור בזפת קרה, ישמור עליהן מריקבון. כעת יש למלא בבטון את הרווח בבור בין הקורה לאדמה. חשוב לדעת שהזפת מבטיחה הגנה מפני התבלות הקורה והרס התשתית.
שלב שני– הנחת תשתית הדק. לאחר שהבטון התייבש אפשר לגשת למלאכת חיבור תשתית הדק. פרישת יריעת ניילון מתחת לדק תימנע צמיחה של עשבים, וכך יישמר אזור הדק נקי.
כיוון שאין חשיבות ליופי של עץ התשתית, אפשר להשתמש בעץ לבן אך חשוב שיעבור תהליך של אימפרגנציה לפני. קורות אלה ישמשו כבסיס שעליו יונחו קורות הדק שייראו לעין. חשוב להקפיד על הנחה של הקורות במרווחים אחידים וקבועים, כך שיתאימו גם למרווחים שיהיו בין קורות הדק עצמו. את רוחב המרווחים קובעים לרוב לפי סוג העץ של הדק או סגנון הבניה והנחה של חיפוי העץ.
שלב שלישי– הנחה של לוחות עץ הדק על גבי משטח התשתית. החיבור של עץ הדק נעשה על ידי ברגים, לכן חשוב לשמור על מרווחים אחידים וקבועים למראה אסטתי וסימטרי.
שלב רביעי– הברגת הברגים. ראשית יש לקדוח חורים בקורות עץ הדק במקדחה. חשוב להקפיד על שורה אחידה של ברגים. שימו לב, חשוב להיות בעלי ניסיון בקדיחת חורים כך שקורות העץ לא ייסדקו בזמן ההברגה. כדאי להשתמש בברגים שמיועדים במיוחד להברגה של קורות עץ לדקים. מדובר בבורג חזק יותר מזה הסטנדרטי ועשוי ממתכת אל חלד. אם אתם בעלי ידע בתחום, תוכלו להשתמש גם בהברגה של ברגים סמויים.
שלב חמישי– השלמת הרכבת משטח הדק. כעת מגיע שלב השימון והצביעה של הדק. מומלץ להשתמש בשמן חודרני כמו המוצר CWF UV 5Oil ובצבע עמיד כגון Onecoat של חברת FLOOD. שני המוצרים מיועדים במיוחד לעץ חיצוני והם יגנו עליו מפני קרני השמש, מזיקים שונים ופגעי מזג האוויר. מיותר להזכיר שלפני הצביעה יש להסיר כל אבק ולכלוך מהדק כדי להשיג תוצאה אסתטית מושלמת.
למידע נוסף, כדאי לראות את הסרטון: כיצד לבנות דק?