טינר וסולבנט – מה ההבדל?
מאת: אורי ברקן
נתחיל בהתחלה – מהו סולבנט
סולבנט (בעברית: ממס) הוא נוזל שהופך לתמיסה על ידי המסה של מוצק, נוזל או גז. הסולבנט הנפוץ ביותר בחיי היומיום הוא מים.
רוב הסולבנטים השכיחים האחרים הם כימיקלים אורגניים (מכילי פחמן) והם נקראים סולבנטים אורגניים. לסולבנטים יש בדרך כלל נקודת רתיחה נמוכה, הם מתאדים בקלות וניתן להסירם על ידי זיקוק, תוך השארת החומר המומס מאחור. לכן, סולבנטים לא מגיבים באופן כימי לתרכובת המומסת, אפשר אפילו להגיד שהם נשארים "אדישים". אפשר להשתמש בסולבנטים גם כדי לחלץ תרכובת מסיסה מתוך תערובת. הדוגמה הנפוצה ביותר שאני יכול לתת לכם היא חליטה של קפה או תה במים חמים.
בהקשר לנושא שלנו (בסיס לצבעים) הסולבנט משמש כבסיס לצבע (הגוון) ולחומרים המגנים והמשמרים של אותו צבע, כלומר הוא "סוחב" או "מוביל" אותם בתהליך הצביעה ולאחר מכן הוא מתאדה ונעלם ומה שנשאר למעשה הוא הצבע (הגוון) וחומרי ההגנה (למשל הגנה מפני קרני השמש וחומרים הדוחים מים)
הסולבנטים התעשייתיים עשויים בדרך כלל מתערובת של מספר חומרים שונים. לכן, מטעמי בטיחות, חשוב להבין את המאפיינים של חומרים אלה.
לסולבנט יש מגוון עצום של שימושים בהרבה תעשיות משלב ההנדסה ועד לשלב הייצור. סולבנטים משמשים לייצור של מוצרים כגון נעליים, טקסטיל, גומי, פלסטיק לתרופות, חומרי מזון, דיו וכמובן צבעים.
הטינר (thinner או בעברית: מדלל), למשל, הוא אחד הסולבנטים הנפוצים ביותר.
למה משמש טינר
אז אתם כבר מבינים שטינר הוא בעצם סוג של סולבנט. בדרך כלל משתמשים בטינר לדילול של צבעים על בסיס של שמן. לכן, השם המסחרי הכללי של הסולבנט הזה הוא "מדלל צבע" והוא מכיל ספירט לבן, נוזל שיש לו שימושים רבים בתעשיית הלכה והצבע, ובטח בצבעי המתכת וחומרי ההגנה המיועדים למתכת, ועוד.
בתעשיית הצבע הספירט הלבן נחשב לממס הנפוץ ביותר.טינר יכול לשמש גם לניקויים של כתמי הצבע והמברשות לאחר מלאכת הצביעה.
שימו לב: במדללי צבע יש להשתמש בעיקר לשימושים חיצוניים, ואין להשתמש בהם לשם הברקת רהיטים.
ועכשיו, אחרי שהבהרנו מהו ההבדל בין סולבנט לטינר, חשוב לדעת גם מהם אמצעי הזהירות שצריך לנקוט כשמשתמשים בחומרים האלה.
אמצעי זהירות
בגלל שסולבנטים רבים מתאיידים במהירות ואין להם צבע או ריח, אנחנו עלולים לשאוף את האדים אפילו בלי להיות מודעים לכך. לעומת זאת, יש סולבנטים שריחם דווקא מתוק ונעים, ולחלקם, כמו לכלורופורם, יש ריח ייחודי ומוכר. אבל לא משנה מהו סוג הסולבנט, שאיפה של החומר עלולה לגרום לסחרחורת, לטשטוש הראייה ולרעידות. חשיפה ממושכת תוך כדי עבודה עם סולבנטים יכולה לגרום גם לגירוי בעור או בעיניים.
בגלל שהסולבנטים נמצאים בשימוש כל כך נרחב בחיינו, החשיפה אליהם היא אחד הסיכונים הבריאותיים הנפוצים ביותר בעבודה. לכן, כולנו צריכים לנקוט באמצעי הזהירות המתאימים בסביבת העבודה, כדי שהמקום יהיה בטוח לטיפול בסולבנטים:
- לשמור על דלתות וחלונות פתוחים במידת האפשר.
- להשתמש בבגדי עבודה מתאימים (שמגינים על העור).
- להשתמש במאוורר.
- לשמור על טמפרטורה נמוכה (הפעלת מזגן בחדר) שמפחיתה את התנודתיות של הסולבנט.
- חשוב להכשיר את העובדים ולרענן את הנהלים שקשורים לעבודה בטוחה עם סולבנטים, כמו ענייני בקרה ובלימת דליפות, תגובות בשעת חירום, נהלי עזרה ראשונה ושימוש בציוד מגן אישי.
- בזמן העבודה חשוב להשתמש בכמויות מינימליות של סולבנטים.
- הטיפול בפסולת של הסולבנטים והמיכלים זהה לטיפול בפסולת מסוכנת.